La Reina demana combatre la violència masclista amb l'Estat de dret i l'educació

Sa Majestat rep un premi de l'Observatori del CGPJ per recolzar les víctimes del maltractament

Ortega Smith titlla de «numeret orquestrat per l'esquerra» que una dona s'encarés amb ell en un acte institucional

undefined51098870 el presidente del tribunal supremo y del consejo general del191126151502

undefined51098870 el presidente del tribunal supremo y del consejo general del191126151502 / Casa de S M el Rey

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La reina Letizia va reclamar aquest dimarts que es lluiti contra la violència de gènere «amb totes les eines» de l’Estat de dret, així com amb l’educació, després de rebre el Premi de l’Observatori del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la personalitat més destacada en la lluita contra aquesta xacra, que li va entregar el Rei. Un dia després que polítics de tots els colors i associacions de dones mostressin dilluns, Dia Internacional contra la Violència Masclista, el seu rebuig de Vox Vox per qüestionar l’existència del fenomen, la Reina i el poder judicial es van unir al conjunt de veus que, de manera decidida, no tenen dubtes que la violència cap a les dones existeix i s’hi ha lluitar en contra des de tots els àmbits.

Així, en un breu discurs, Letizia va esmentar que ja són 52 les assassinades aquest any i va agrair a les persones «anònimes» i a tots aquells que amb «esforços i recursos limitats» ajuden, escolten i consolen els qui pateixen «violència domèstica i de gènere», amb referència al nom complet de l’Observatori, en el qual són presents, a més del poder judicial, membres del Govern, la Fiscalia o les autonomies. Per la seva banda, el president del Suprem i el CGPJ, Carlos Lesmes, va remarcar que tota la societat «ha d’involucrar-se en la recerca de solucions» davant de la «intolerable i greu violació de drets» que suposa la violència de gènere. Lesmes va reclamar, a més, anar a l’«arrel del problema» i combatre aquest problema amb «educació en valors com el respecte i la igualtat».

La prostitució

Notícies relacionades

L’Observatori va premiar, a més, el magistrat del Suprem Julián Sánchez Melgar i la fiscal delegada a Andalusia Flor de Torres, així com el col·lectiu APRAMP, per la seva tasca en ajuda a les víctimes de tràfic. La seva presidenta, Rocío Nieto, va defensar davant dels Reis i diversos membres del Govern que les institucions i la societat no continuïn «mirant cap a l’altre costat» i es prenguin mesures decidides per abolir la prostitució i contra proxenetes i «puters». «La prostitució és la forma més perversa de violència de gènere i els qui ho neguin i intentin regular-la l’estan perpetuant», va afirmar.

Davant aquestes posicions unànimes, el portaveu de Vox a l’Ajuntament de Madrid, Javier Ortega Smith, amb qui Nadia Otmani, víctima de la violència masclista, es va encarar dilluns en un acte institucional, lluny de rectificar va assegurar que aquesta dona va muntar un «numeret orquestrat numeret per l’esquerra». El seu partit tampoc li ha recriminat la seva actitud altiva; mentre que el PSOE al consistori ha presentat una moció que demana que es reprovi, que servirà perquè el PP i Cs, que van criticar Ortega, es retratin i diguin si reproven un dels membres del partit que els va facilitar arrabassar a Manuela Carmena l’alcaldia de la capital.