DESPRÉS DE VOLAR CENTENARS DE QUILÒMETRES

Vídeo | Grups de voltors s'alimenten de cadàvers en granges del Baix Ebre

Diversos exemplars han sigut detectats alimentant-se de cadàvers de porcs a prop de Vinallop (Tortosa)

buitres / periodico

2
Es llegeix en minuts
ACN

Desenes de voltors visiten regularment els voltants de granges de l’interior de les comarques del Baix Ebre i del Montsià per alimentar-se de cadàvers d’altres animals. Els experts han detectat que actuen en xarxa i poden desplaçar-se centenars de quilòmetres a la recerca de menjar. Un vídeo ha retratat la seva activitat carronyera a l’entrada d’una explotació ramadera situada a prop de Vinallop, al terme municipal de Tortosa. Les imatges mostren com devoren cadàvers de porcs.

Es compten per desenes i la seva presència no passa desapercebuda entre finques de cultiu, granges i vivendes rurals situades a la plana interior del Baix Ebre i el Montsià. Regularment, nombrosos voltors s’acosten alscontenidors que les explotacions ramaderes de la zona situen al perímetre exterior de les seves instal·lacions. Un fenomen que, segons els experts, és cada vegada més freqüent.

Segons el recent cens de població de voltors a l’Estat espanyol, alparc  natural dels Ports hi ha 185 parelles –un 11,5% menys que el cens anterior, de fa una dècada–, xifra que representa la segona concentració més gran de Catalunya després de la zona delPirineu.

Llargs desplaçaments

Fàcilment identificables per la seva gran mida i per la seva tècnica de vol planadora, els voltors s’han convertit en una de les aus més característiques d’aquesta zona de la província de Tarragona, on la població d’espècies de caça i la ramaderia extensiva els han proporcionat una font abundant d’aliment. No obstant, durant els últims anys no era fàcil veure tants voltors en zones fora dels massissos muntanyosos, en zones d’activitat humana, freqüentades per veïns, agricultors i ramaders.

Malgrat que les granges estan obligades a mantenir tancats els contenidors on dipositen els cadàvers, en alguns casos aquests es troben obertes, cosa que permet als voltors detectar i accedir fàcilment a les restes.

Un altre lloc freqüentat pels voltors és l’abocador del Mas de Barberans. L’investigador del CSIC i expert en aquests carronyaires, Antoni Margalida, confirma que els llargs desplaçaments a aquest tipus de llocs, amb activitat humana propera, s’estan convertint en habituals. Margalida explica que malgrat que aquestes aus disposen d’abundant aliment que la ramaderia extensiva els proporciona en zones d’alta muntanya pirinenques –la Generalitat permet, amb condicions, abandonar animals morts a partir dels 1.400 metres d’altura–, molts voltors realitzen viatges de centenars de quilòmetres a la recerca de les restes que deixen les granges en contenidors perquè troben el menjar amb més facilitat. «Saben que regularment hi trobaran menjar i els compensa», apunta Margalida.

Els viatges dels voltors del Pirineu

Aquesta tendència la demostren els estudis que Margalida i el seu equip han realitzat amb una vintena de voltors marcats del Pirineu: el seguiment via satèl·lit revela que molts dels que nien a les comarques del’Alta Ribagorça o el Pallars Jussà baixen al sud, fins a la plana de Lleida, per alimentar-se en explotacions intensives de vaques o porcs de la zona de Balaguer, Alfarràs i Alfés. En algun cas s’ha detectat algun voltor en un abocador de Saragossa

Notícies relacionades

Des d’altres zones del Pirineu, algunes aus han arribat fins a Extremadura, el País Basc i el Massís Central francès. «Exploren zones molt grans per identificar on hi ha menjar», precisa Margalida. Especialment en el cas d’exemplars joves i subadults, que poden recórrer tota la península Ibèrica a la recerca de menjar i supervisant espais per decidir si compensa el llarg viatge.

Margalida nega que l’acció d’aquests carronyaires pugui suposar un factor de contagi de malalties com la pesta porcina africana, tema que preocupa els ramaders. «Al contrari, el voltor és un aliat: evitarà infeccions i la transmissió de malalties. No fa de transmissor, sinó que fa desaparèixer la incidència», assegura aquest expert.

Temes:

Animals