ES BUSCA EL TERCER NARCO

Un bussejador entra al 'narcosubmarí' encallat en aigües gallegues

Els traficants van enfonsar l'embarcació, que portava 3.000 quilos de coca, al veure's sorpresos

La nau feia més de 20 dies que navegava des de Colòmbia i hi ha dos detinguts

b52bc3a9-dd0a-4e23-a30f-11fecc5dcadf-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El delegat del Govern a Galícia, Javier Losada, ha confirmat aquest dilluns que hi ha droga a l’interior del ‘narcosubmarí’ encallat en aigües gallegues, després que un bussejador hagi aconseguit accedir a l’interior.

Tot i que el submarinista no ha pogut precisar-ne la quantitat, es calcula que podria contenir uns 3.000 quilos de cocaïna. «Ara per ara, el que se sap és que hi ha droga perquè un submarinista ha pogut entrar en aquest artefacte; ara bé, la quantitat, fins que puguem extreure-la i pesar-la, no la sabem exactament», ha dit Losada.

Tasques de reflotació

Les tasques per tractar de reflotar el submarí s’han reiniciat aquest dilluns amb un gran dispositiu de seguretat. El submaríva ser interceptat aquest diumengea la platja d’Hio, al municipi de Cangas de Morrazo (Pontevedra), i dues persones van ser detingudes, segons fonts de la Guàrdia Civil.

L’institut armat, que, junt amb el servei de Vigilància Duanera i la Policia Nacional, està a càrrec de l’operació, ha tallat l’accés a aquesta platja, davant la qual els narcotraficants van enfonsar el submarí després de veure’s sorpresos, segons ha transcendit de la investigació.

De moment, encara no ha arribat el vaixell que col·laborarà en les tasques per reflotar el submarí, de més de 20 metres d’eslora.

Un narco fugit

A la nau hi viatjaven tres persones, dues de les quals, de nacionalitat equatoriana, van ser detingudes aquest diumenge a la platja de Foxo i estan a l’espera de passar a disposició judicial, mentre que una tercera va aconseguir fugir.

Les autoritats oferiran informació detallada quan es refloti el submarí i s’accedeixi a l’interior per fer un recompte dels quilos de droga, pel que sembla, de gran puresa.

Detectat per primera vegada un ‘narcosubmarí’

El submarí portava més de vint dies de navegació des de Sud-amèrica, on la droga va ser carregada, possiblement a Colòmbia. Fonts de la investigació han indicat que es tracta de la primera vegada que un submergible és detectat a Europa per introduir droga, i que aquest mètode ha sigut utilitzat en ocasions per organitzacions de narcotraficants per arribar als Estats Units amb carregaments de cocaïna.

Les indagacions se centren ara a determinar quina organització de narcos era la receptora de la droga. Fonts pròximes a l’operatiu, que integren la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i Agència Tributària, han destacat a Efe que es tracta d’un grup «molt fort» i no descarten que es produeixin detencions en els pròxims dies.

El submarí que efectius del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil tracten de reflotar amb la instal·lació d’inflables té prop de vint metres d’eslora i un cost de 2,5 milions d’euros.

Van tirar farcells al mar

Tot i que les primeres indagacions xifren que l’embarcació està carregada amb 3.000 quilos de cocaïna de gran puresa, les fonts no descarten que la quantitat sigui superior, ja que hi ha farcells tant a l’interior del submarí comal fons del mar, ja que els tripulants van intentar desfer-se de part de la mercaderia.

La reconstrucció de la travessia del submarí que fan els investigadors situa l’inici de la navegació fa més de vint dies des de Colòmbia.

Va ser després quan les forces de seguretat van rebre informació que una embarcació sospitosa navegava per l’Atlàntic cap a les costes gallegues, passant per les de Portugal, si bé fonts properes a la investigació han apuntat que la destinació final era més a prop de les costes asturianes.

De fet, aquestes mateixes fonts han indicat que els tres tripulants haurien arribat a aigües asturianes, però que, per un problema al submarí, van girar cua i van tornar a la costa gallega.

Notícies relacionades

Les fonts han precisat que l’objectiu era que la droga fos traslladada a una altra embarcació, una operació que els tripulants no van arribar a fer i que, amb tota probabilitat, va ser la raó perquè decidissin enfonsar el submarí i fugir.

Els tres tripulants –dos de nacionalitat equatoriana i un d’espanyol– es llancen a l’aigua. Els dos primers són detinguts a la veïna platja de Foxo, mentre que el tercer està fugit.