13,9 anys, l'edat d'inici

79 joves acaben a urgències per intoxicacions alcohòliques cada cap de setmana a Catalunya

El 8,1% dels catalans entre 15 i 64 anys beu alcohol cada dia, mentre que només el 9% es declara abstemi

zentauroepp42983785 mataro   maresme  04 11 2016  sociedad  botellon en el tren 181112143652

zentauroepp42983785 mataro maresme 04 11 2016 sociedad botellon en el tren 181112143652

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les urgènciesd’hospitals catalans atenen de mitjana cada cap de setmana a Catalunya 79 menors de 30 anys per intoxicacions alcohòliques, a més d’atendre una mitjana de 27 persones al dia, i han incrementat fins a 31.699 els avisos per intoxicació etílica, un 3,6% més que el 2017, segons ha informat aquest dijous el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom.

Colom, juntament amb el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha alertat que el consum d’alcohol es relaciona amb el «4,5% de les morts a Catalunya» i que «l’edat mitjana d’inici en el consum està en els 13,9 anys».

Només un 9% és abstemi

A Catalunya, el 8,1% de la població d’entre 15 i 64 anys beu alcohol cada dia (un 11,9% en homes i un 4,2% en dones), mentre que només el 9% es declara abstemi.

En els joves d’entre 14 i 18 anys, aquesta xifra és encara més alarmant, ja que el 21,1% d’ells s’ha emborratxat l’últim mes (un 19,5% en noisi un22,8% en noies).

Colom atribueix aquesta ingesta més elevada d’alcohol per part de les noies al fet que «maduren més aviat», però assegura que, amb el pas dels anys, «el sentit de la balança acostuma a canviar».

L’‘afartament’ alcohòlic 

Una altra dada xocant és que el 27,4% d’aquests joves reconeixen haver protagonitzat l’últim mes un episodi de ‘binge drinking’, l’anomenat ‘afartament’ alcohòlic que suposa consumir cinc o més begudes alcohòliques en un mateix dia en el cas dels homes i quatre o més en el cas de les dones.

Colom ha insistit en un canvi de tendència en la ingesta de les begudes alcohòliques i ha detallat que «abans es consumien begudes de menys graduació, mentre que ara aquestes es prenen majoritàriament durant la setmana i el cap de setmana predomina el consum de cerveses i destil·lats, que tenen més graduació».

Aquestes dades han sigut presentades en el marc de la setmana de sensibilització sobre els riscos de l’alcohol, que aquest any ha centrat la seva atenció en el lleure nocturn.

Segons un informe de l’oficina europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) del 2016, a Catalunya hi ha una mitjana de consum anual de 9,5 litres per persona, mentre que la mitjana europea és d’11,3 litres.

Guix ha afirmat que, en general, les dades de consum estan bastant «estabilitzades» i que, «tenint en compte la tradició festiva associada a l’alcohol, aquesta estabilització és una bona notícia», però també ha reconegut que «el consum d’alcohol és un dels sis problemes més greus de salut pública».

Colom, per la seva part, ha afegit que la pèrdua de productivitat relacionada amb l’alcohol equival a «155.800 milions» d’euros a la Unió Europea i que a Espanya equival al «0,17% del Producte Interior Brut (PIB)».

Deu recomanacions

Aquesta campanya pretén aconseguir espais de lleure més segurs i saludables a base de promoure 10 recomanacions: Reduir la publicitat i patrocini de l’alcohol, no promocionar-ne el consum, no vendre aquestes begudes a menors de 18 anys, vetllar perquè l’aigua sigui gratuïta, promoure barres sense alcohol, formar el personal dels locals, sensibilitzar la població, promoure una actitud exemplar entre els organitzadors, afavorir el transport públic i vigilar els espais problemàtics.

Notícies relacionades

Per aconseguir aquests objectius s’ha creat el distintiu ‘Q de festa! Nits de qualitat’ que, segons Colom, pretén ser una espècie d’«estrella Michelin» per distingir els locals que van més enllà de la normativa vigent per aconseguir espais segurs.

Aquesta campanya ja compta amb el recolzament de més de mil adhesions individuals, i uns 64 locals, quatre festivals, dues festes majors i dues festes universitàries.