NOVA PUBLICACIÓ SOBRE CIÈNCIA I SALUT

Neix 'BuscandoRespuestas.com' per divulgar ciència i cultura saludable

Prensa Ibérica i Grup Zeta llancen una comunitat de salut on periodistes i científics van de la mà

La ministra Carcedo celebra l'aposta pel rigor i els continguts de qualitat en temps de falsedats

foto-castro

foto-castro / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero

 El conglomerat periodístic de 20 diaris d’informació general presidit per Javier Moll llança aquest divendres, en les seves edicions impreses i digitals, ’BuscandoRespuestas.com’ per acostar als seus lectors els avanços científics dirigits a millorar les condicions de vida. La nova publicació suposa una aposta per una divulgació científica clara i de qualitat amb una premissa bàsica, la salut com a eix. Les anàlisis i els consells saludables han sigut elaborats per prestigiosos especialistes sanitaris i membres de la Reial Acadèmia de Medicina i de la Reial Acadèmia de Farmàcia. Les seves aportacions estan avalades pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social que dirigeix María Luisa Carcedo, que va ser present en la presentació oficial de la revista.

«En aquesta societat hiperinformada és cada vegada més necessari impulsar aquest tipus d’iniciatives per trobar respostes sobre salut adequades i amenes sense renunciar al rigor científic», va apuntar la titular de Sanitat ara en funcions, que es va felicitar pel fet que hi hagi publicacions com a aquesta, on no es donarà cabuda a les falsedats ni les pseudociències. Carcedo va alertar del perill de buscar a internet consells mèdics o receptes miraculoses que no tinguin aval científic i va recomanar agafar per trobar informació veraç de documents i publicacions fiables, com pretén ser BuscandoRespuestas.com.

Els responsables d’aquesta nova revista tenen com a objectiu crear una comunitat de ciutadans ben informats al voltant la salut, asseguren, que puguin disfrutar de continguts interessants, pràctics i rigorosos, donats suport per una comissió científica que presideix per l’inventor de patents i catedràtic de Genètica de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) Eduardo Costas, que a més il·lustrarà els lectors sobre els últims descobriments encaminats a millorar la seva qualitat de vida.

Més nets, menys higiènics

Prensa Ibérica i Grup Zeta distribueixen demà 200.000 exemplars gratuïts d’aquesta publicació que en la seva versió web, ‘BuscandoRespuestas.com’, ofereix actualitzacions diàries de continguts i respostes mèdiques fiables a tota mena de consultes relacionades amb la salut. Es tracta d’una revista pensada per ser llegida i escoltada a través de l’activació amb els dispositius mòbils dels QR que acompanyen a cada text, entre els quals destaca un documental únic a Europa sobre la història del dolor elaborat per la Fundació Ramao.

Així mateix, al primer número i primera versió per als internautes s’aborden els riscos que corre la població a l’abusar dels antibiòtics reforçant la resistència dels bacteris, un problema que pot provocar el 2050 més morts que el càncer. A més, el professor Costas alerta sobre la baixada de la qualitat dels espermatozides humans i l’acadèmic i catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina de l’UCM, Juan Tamargo, defineix clarament els símptomes de la hipertensió, «un assassí silenciosos que amenaça mil milions de persones».

Un equip d’investigadors de l’UCM llança alhora un experiment per conèixer l’impacte en la salut dels bacteris amb què es conviu diàriament. La seva conclusió és que som més nets que fa un segle, però menys higiènics. Aquest és el resultat resumit d’una prova de camp en la qual, amb ajuda de bastonets estèrils, es van analitzar estades de les cases, diferents transports públics i botigues per demostrar que aquest és un món dominat per microorganismes que campen al seu aire en sofàs, telèfons mòbils, agafadors d’autobús, lavabos, parcs infantils o cotxes. les recomanacions bàsiques per fer-los front passen per començar per l’obligació de rentar-se les mans abans de menjar, entre altres coses.

Impulsar cultura científica

Notícies relacionades

«Aquesta és una revista dels lectors», va proclamar Irene Lanzaco, directora general del gabinet de Presidència de Prensa Ibérica i Grup Zeta, encarregada de presentar aquest dimecres oficialment BuscandoRespuestas.com, que neix amb ferm vocació de servei per promoure la salut i impulsar la cultura científica. La publicació pretén, segons el seu director, Alejandro Sopeña, ser una guia de la salut ‘online’ per als ciutadans corrents decidits cada vegada més a apostar per estils de vida sans que comptaran amb l’assessorament de prestigiosos professionals de la medicina, disposats a deixar de banda els tecnicismes per compartir els seus coneixements científics amb evidències provades.

Més de dos milions de lectors es beneficiaran dels consells d’aquesta ambiciosa iniciativa, va celebrar el president del comitè científic de la revista, que no només se centra en la salut sinó que, a més, «ret homenatge a la ciència, la raó i l’humanisme», va subratllar Costas, que va animar periodistes i científics a treballar de costat al servei dels ciutadans per plantar cara a les ‘fake news’ que s’han colat fins i tot en forma de receptes medicinals amb missatges equívocs que posen en risc seriós la salut dels qui les segueixen.