Els adolescents dormen menys de vuit hores, la qual cosa afavoreix l'obesitat

Més d'un 20% de la població infantil confessa que se sent trist o infeliç

El sobrepès és una epidèmia que afecta 3 de cada 10 nens a Espanya

EL MESURAMENT. Un metge mesura el perímetre abdominal a un home que pateix obesitat.

EL MESURAMENT. Un metge mesura el perímetre abdominal a un home que pateix obesitat.

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La majoria de la població relacional’obesitat  i el sobrepès a mals hàbits d’alimentació, però aquesta epidèmia que ja afecta tres de cada deu nens (el 14% és obès i el 20% presenta sobrepès) també està molt relacionada amb els hàbits de vida, amb la falta d’exercici físic o les hores de son. De fet, l’exhaustiu estudi Pasos 2019Pasos 2019, realitzat per la Fundació Gasoli en el qual han participat 3.887 nens de 247 centres educatius espanyols, posa l’accent en els mals costums a l’hora de dormir com un dels factors que influeixen en aquesta pandèmia.

I és que gairebé el 41% dels nens d’entre vuit i 16 anys (el sector estudiat) no compleix els hàbits de son recomanats per la National Sleep Foundation, entitat referent en la matèria, que indica que les persones entre 6 i 13 anys han de dormir entre nou i 11 hores i els adolescents, entre 14 i 17 anys entre 8 i 10 hores. L’incompliment puja al 48% en el cas delscaps de setmana, on els menors espanyols descansen a la nit encara menys. La situació empitjora a mesura que creixen, ja que el temps mitjà de descans delsadolescents  és de 7,9 hores al dia, per sota dels nivells recomanats, sobretot en la població femenina.

Poc esport i moltes pantalles

Els resultats preliminars de l’estudi –en el qual han participat 13 grups d’investigació integrats per 68 investigadors– es van presentar al setembre i ja van alertar que l’obesitat infantil, que ha crescut en les últimes dècades (1,1% segons l’índex de massa corporal), està molt relacionada amb la falta d’exercici físic i l’augment de l’ús de pantalles. I els resultats són encara més preocupants que en el cas del son. Només el 36% de la població infantil compleix la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de fer 60 minuts d’activitat física al dia. Juntament amb això, els menors superen en pràcticament una hora al dia la indicació internacional de dedicar menys de 120 minuts a l’ordinador, el mòbil, la televisió o la tablet, i en més dues hores i 40 minuts durant el cap de setmana. És a dir, poc exercici i molt sedentarisme davant les pantalles.

Juntament a això, un altre factor desencadenant són els hàbitsd’alimentació. L’adherència a la dieta mediterrània s’ha deteriorat en els últims 20 anys. En l’actualitat, només el 40% dels nens assoleixen un nivell alt d’adherència, mentre que l’any 2000 era el 44%. Sent el percentatge entre adolescents (gairebé 36%) menor que el de la població infantil (45%). Segons la investigació, «massa» nens segueixen hàbits insans com esmorzar brioixeria industrial, menjar en un restaurant de menjar ràpid almenys una vegada per setmana o consumir dolços. Per contra, només el 15,9% declara menjar almenys quatre racions de fruita i verdura al dia.

Adolescents, més infeliços

Notícies relacionades

L’estudi també avalua la qualitat de vida. En aquest sentit, conclou que un preocupant 21% dels nens diuen que se senten preocupats, tristos o infeliços, un percentatge que augmenta amb l’edat i en el cas de les noies. Al costat d’això, l’estat de salut percebut presenta un deteriorament més gran a més edat i entre el gènere femení.

Finalment, la prevalença de l’obesitat infantil és més gran, a més percentatge de pobresa, fins a assolir un rang molt elevat, en el qual el sobrepès disminueix dràsticament. Segons els investigadors, fan falta més estudis per saber el motiu, però algunes hipòtesis apunten que aquests nens o bé són beneficiats de les beques de menjador o bé la situació econòmica en la seva família no permet l’insà menjar porqueria.