més de 2.000 unitats de ferrocarrils

Detenen un grup de grafiters que pintaven trens d'Espanya i Europa

Es calcula que els danys econòmics per a empreses i l'erari públic són de més de 6 milions d'euros

grafiti / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones, tres homes una dona d’entre 26 i 28 anys, en una operació contra els grafitis en vagons de tren realitzats en puntsd’Espanya Europa, amb danys econòmics per a empreses i l’erari públic que s’estimen en més de 6 milions d’euros.

Segons informa la Guàrdia Civil en una nota de premsa, l’operació ha posat al descobert un grup delictiu que podria estar relacionat amb grafitis en més de 2.000 unitats de ferrocarrils, tant a Espanya –Cantàbria, Astúries, Burgos, País Basc, València, Madrid i illes Balears–, com a Itàlia, Alemanya, Romania, Portugal, Holanda, França i Suècia.

La suposada participació dels detinguts consistia, segons la Guàrdia Civil, que els homes realitzaven les pintades mentre la dona s’encarregava de funcions logístiques o de gravar imatges. Les investigacions van començar a finals de juny quan tres homes van realitzar grafitis de firmes o ‘tag’ en vagons del tren Transcantàbric que en aquell moment es trobava al’estació d’Unquera (Cantàbria).

Viatges a l’estranger 

Amb les imatges obtingudes del moment en què es realitzaven els grafitis, els agents van poder identificar trets dels autors, que unit a altres actuacions policials, va servir per poder identificar aquestes tres persones. Dues d’elles residien a Burgos Biscaia, es coneixien des de fa anys, i fins i tot ja havien sigut detingudes juntes anteriorment per aquest tipus de pràctiques.

Després, la Guàrdia Civil va poder establir connexions entre els quatre detinguts, com viatges junts, tant a Espanya com a l’estranger, i identificacions en llocs pròxims a grafitis, fet que va fer sospitar de l’existència d’una organització dedicada a cometre aquests actes. Establerta la identitat dels presumptes autors de les pintures al tren Transcantàbric, els investigadors van sospitar que podrien haver realitzat altres fets similars.

Per aquesta raó es va posar a disposició del Departament de Grafística del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil una fotografia amb un dels ‘tags’ com a prova indubtable, així com fotografies aportades en denúncies de grafitis en trens a Cantàbria el 2018 i 2019, amb la mateixa firma. El Departament de Grafística va realitzar un estudi nou de confrontació de les proves que va concloure que l’autor d’aquesta firma era la mateixa persona en totes les imatges aportades. I li van atribuir en aquell moment 17 pintades en trens de Cantàbria, amb danys denunciats que superaven els 65.000 euros.

Denúncies de Renfe

Notícies relacionades

També es van practicar dos registres a Burgos, un a la vivenda on residia el considerat més actiu grafiter del grup, així com al domicili de la dona que l’acompanyava i realitzava les funcions logístiques. Es van intervenir més de 2.000 fotografies en paper de pintades en trens, gran part amb el ‘tag’ d’aquest grafiter, així com ordinadors i memòries d’emmagatzemament amb més material gràfic.

També s’han trobat esbossos, tant amb la firma actual d’aquest grafiter, com d’altres ‘tags’ que utilitza, a més de roba amb restes de pintura i pots d’esprai.  En el registre realitzat a la vivenda del veí de Burgos es van intervenir també gairebé 3 quilos de cabdells de marihuana i diverses tauletes d’haixix, bàscules i material per dosificar la droga. Els agents sospiten que aquesta persona traficava per finançar la seva activitat grafitera. La investigació continua oberta atesa la gran quantitat d’imatges i proves, mentre s’estan recopilant denúncies de Renfe i de transports urbans de metro.