El màxim, diumenge

Els Leònids, deslluïts pel mal temps a gairebé tot Espanya

La segona pluja d'estrelles més important de la tardor també quedarà afectada per la brillantor de la Lluna, que comença a minvar

Pluja d’estrelles sobre Montserrat, en una imatge d’arxiu.

Pluja d’estrelles sobre Montserrat, en una imatge d’arxiu. / MARC VILA (BCN)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els núvols i la pluja que s’esperen aquest cap de setmana a gairebé tota la península Ibèrica deslluiran els Leònids, la segona pluja d’estrelles més important de la tardor, el màxim d’activitat de la qual es preveu per a la nit de dissabte a diumenge.

A les Canàries i al litoral mediterrani tindran una mica més de sort ja que les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia no són tan dolentes i el cel podria estar més clar.

No obstant, aquest any no és el millor per veure els Leònids perquè, a més del mal temps, la brillantor de la lluna, que comença a minvar, en dificultarà el visionament.

Les pluges d’estrelles es produeixen quan la traça de partícules de pols i roques que deixen els cometes en la seva òrbita al voltant del Sol entren a l’atmosfera de la Terra i es volatilitzen produint un efecte lluminós: els meteors.

Aquests fenòmens es poden preveure amb temps, ja que tots els anys la Terra enl seu camí al voltant del Sol travessa la trajectòria de diversos cometes, en aquest cas el Tempel Tuttle. 

Un lloc allunyat de la llum

Tot i que els Leònids es poden observar des del 6 novembre passat fins a finals de mes, el màxim s’espera per al dia 17, segons càlculs de l’Institut Geogràfic Nacional: tot i que el mal temps i la brillantor de la lluna seran protagonistes, així que per intentar observar-les cal buscar un lloc allunyat de la contaminació lluminosa.

Els Leònids són estrelles fugaces curtes, ràpides i vermelloses i solen deixar una línia, explica el Centre Astronòmic Tiedra a Valladolid. 

La predicció assumeix que es podran veure unes 18 estrelles fugaces a l’hora, no obstant, la seva activitat és molt variable, ja que tot dependrà del lloc d’observació i de la fase lunar, a més de la previsió meteorològica. 

Notícies relacionades

El portal de meteorologia Meteored recorda que no tots els anys es pot apreciar amb la mateixa intensitat, i que el màxim és cada 33 anys; caldrà, per tant, esperar fins al 2031 per tornar a veure-les de manera més impactant, tenint en compte que l’última vegada va ser el 1998. 

La primera pluja d’estrelles important de la tardor van ser els Dracònids –el màxim d’activitat va ser el 8 d’octubre– i les últimes d’aquesta estació seran els Gemínids; es calcula que el màxim serà al voltant del 14 de desembre. 

Temes:

Astronomia