Premi Internacional

Save The Children premia EL PERIÓDICO per destapar «la realitat dels abusos a menors»

El diari, que ha investigat casos de pederàstia en una desena d'organitzacions religioses, comparteix distinció amb 'The Boston Globe'

L'oenagé distingeix amb el mateix reconeixement actors com Diego Luna o Clara Lago, artistes com James Rhodes i el moviment ecologista Fridays for Future

zentauroepp37954556 barcelona 06 0472017 jesus albalat  guillem sanchez y maria 191111183259

zentauroepp37954556 barcelona 06 0472017 jesus albalat guillem sanchez y maria 191111183259 / XAVIER GONZALEZ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

EL PERIÓDICO rebrà aquest dimarts el Premi Internacional Save The Children, juntament amb el diari ‘The Boston Globe’, per les investigacions «sobre la realitat dels abusos sexuals a menors». El diari americà va revelar la pederàstia de l’Església de Massachusetts el 2003 en un treball que li va valer el premi Pulitzer i que va ser portat al cine a la pel·lícula ‘Spotlight’. EL PERIÓDICO va destapar els abusos sexuals silenciats en el si de les escoles religioses delsgermans maristes el 2016, una investigació que va valer als periodistes Guillem Sànchez, María Jesús Ibañez i J. G. Albalat el premi Ortega i Gasset. L’oenagé reconeixerà amb el mateix guardó la tasca d’actors com Diego LunaClara LagoDani Rovira; artistes com James Rhodes; activistes com Waris Dirie i Miriam González, o el moviment ecologista Fridays for Future

El ‘cas Maristes’, un escàndol que va posar fi al silenci dels abusos sexuals comesos per institucions religioses a Espanya, va començar el 4 de febrer del 2016, amb la denúncia de Manuel Barbero, pare d’un alumne. La investigació periodística va deixar al descobert en dos mesos els abusos sexuals que una dotzena de professors, la majoria d’ells germans religiosos, havia comès a les escoles de Sants-Les Corts La Immaculada, a Barcelona.

Més casos en els maristes

El març i l’abril d’aquest 2019exalumnes de Mataró i de Lleida van revelar a EL PERIÓDICO que ells també van ser víctimes de la pederàstia de l’ordre. Fins ara hi ha 17 docents maristes denunciats per una cinquantena d’expupils a cinc escoles diferents. Tot i que la xifra d’afectats que no han volgut presentar una denúncia és superior, també la de docents està sota sospita. Els delictes inclouen un interval de temps que es remunta a la dècada dels 40 i s’allarga fins al 2011.

El ‘cas Maristes’ va tenir ressò a l’altre costat de l’oceà Atlàntic, a Xile. EL PERIÓDICO es va desplaçar fins a la seva capital, Santiago de Xile, i va descobrir que els germans maristes denunciats allà eren espanyols reclutats en la seva infantesa per l’ordre marista a poblacions pròximes a Burgos i enviats, previ pas pel Juniorado Hispanoamericano, a l’Amèrica Llatina.

Altres organitzacions religioses 

EL PERIÓDICO, després del ‘cas Maristes’, ha continuat destapant casos d’abusos a menors silenciats en el si d’altres organitzacions religioses. A l’estiu del 2016 va treure a la llum elsd’un pastor evangelista de Torroella de Montgrí (Alt Empordà) i a la tardor del mateix any va investigar el tentacle espanyol de la trama mundial d’ocultació dels Testimonis de Jehovà. Arran dels reportatges publicats sobre el funcionament de la secta, aquest mitjà va ser l’únic espanyol que va participar en la cimera que es va celebrar a Londres a la primavera del 2017 per intentar que la seu, ubicada als Estats Units, accedeixi a fer públics els arxius que contenen la xifra total de delictes comesos per pederastes emparats pels Testimonis.

El gener del 2019, es va estrenar a Netflix la sèrie documental ‘Examen de conciencia’,dirigida per Albert Solé, que arrencava amb el ‘cas Maristes’ i finalitzava amb la primera denúncia per abusos sexuals a l'abadia de Montserrat. EL PERIÓDICO va trobar nous testimonis de víctimes del mateix monjoAndreu Soler.

Notícies relacionades

Dos mesos després, aquest diari va donar veu als germans Jordi i Oriol de la Mata, amb qui es va començar a conèixer el passat del’escola jesuïta Sant Ignasi de Sarrià de Barcelona. La investigació d’aquest diari va deixar al descobert noves denúncies contra quatre docents d’aquesta escola. La recerca interna de l’orde jesuïta va trobar indicis contra tres professors més. 

El febrer i el març del 2019, EL PERIÓDICO també va publicar dues investigacions sobre sacerdots catòlics pederastes que havien sigut protegits per la diòcesi de Tarragonaen parròquies com la de Constantí o també a Sant Jaume dels Domenys