POLÈMICA SENTÈNCIA

La fiscalia recorrerà la sentència de 'La manada' de Manresa

El ministeri públic reclamarà que es condemni els acusats per violació i no per abús sexual

L'Audiència de Barcelona va condemnar la setmana passada cinc nois a penes de 10 i 12 anys

zentauroepp49885436 barcelona 16 09 2019  sociedad   juicio contra los miembros 191031123737

zentauroepp49885436 barcelona 16 09 2019 sociedad juicio contra los miembros 191031123737

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

La Fiscalia de Barcelona ha anunciat aquest dimecres que recorrerà la sentència per la qual l’Audiència de Barcelona va condemnar a penes de 10 i 12 anys de presó cinc dels acusats de la violació en grup patida per una menor a Manresa el 2016. La polèmica que acompanya aquesta resolució, com va passar amb la de ‘La manada’ dels Sanfermines, es deu al fet que el delicte que el tribunal declara comès és el d’abús sexual i no el d’agressió, és a dir violació. Els magistrats justifiquen el seu criteri que com que la víctima estava inconscient els acusats «van poder realitzar els actes sexuals sense utilitzar cap tipus de violència o intimidació». 

Notícies relacionades

La fiscalia repeteix en aquest cas l’actuació que va realitzar amb ‘La manada’ de Pamplona, en què també va recórrer la sentència i va ser el Tribunal Suprem el que va rectificar, elevant la pena imposada als cinc processats. En aquest cas, els joves sevillans que van violar una jove madrilenya a Pamplona durant els Sanfermines del 2016 van veure com l’alt tribunal augmentava de nou a 15 anys de presó la pena inicialment imposada per l’Audiència de Navarra. El Suprem sostenia en la seva nova resolució que els condemnats «van buscar expressament la situació, sense que la víctima tingués cap coneixement» del que anava a passar i aprofitant-se que estava sola i no trobava els seus amics. La víctima va quedar «totalment anul·lada» per defensar-se i els reus van actuar amb «ple convenciment».

Intimidació ambiental

Aquesta intimidació ambiental argumentada pel Suprem és el que va guiar el canvi de plantejament de la fiscalia de Barcelona en el judici que es va celebrar a la capital catalana contra els joves acusats de l’atac sexual de Manresa. La fiscal Elena Contreras va definir en el seu informe final aquest clima:  La seva primerenca edat, 14 anys, «la seva complexió menuda», les casetes d’una antiga fàbrica abandonada on denuncia que la van violar, la ingesta d’alcohol i drogues que «feia que tingués ennuvolats tant l’enteniment com la voluntat i la seva capacitat de reacció», la «superioritat numèrica» dels seus agressors, tots ells adults i de més complexió, i una «actuació criminal orquestrada, successiva i grupal». Aquest canvi de criteri va comportar que l’acusació pública reclamés per a ells per agressió sexual (violació) 14 i 15 de presó (abans 10 i 12 anys).  No obstant, l’Audiència de Barcelona no va atendre aquests arguments i va condemnar només per abús i no per agressió.