TRIBUNAL DEL JURAT

Un condemnat per deixar tetraplègic a un urbà de Barcelona torna a la banc dels acusats per un assassinat

Rodrigo Lanza és jutjat aquest dilluns a Saragossa per la mort d'un home que portava la bandera espanyola

L'Audiència de Barcelona el va castigar el 2008 pels aldarulls en una festa 'okupa' a Ciutat Vella

zentauroepp28400172 barcelona 20 01 2015 rueda de prensa en el colegi de periodi171214151541

zentauroepp28400172 barcelona 20 01 2015 rueda de prensa en el colegi de periodi171214151541

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una discussió per uns tirants amb la bandera espanyola va acabar el desembre del 2017 amb la vida de Victorino Laínez,Victorino Laínez, un saragossà de 55 anys a qui la Falange Espanyola de les JONS va reconèixer com un dels seus membres. Va estar quatre dies en coma. El dia 11 d’aquell mes va morir en un hospital de la capital de l’Aragó pels cops clavats per Rodrígo Lanza Huidrobo, que ja havia estat a la presó per deixar tetraplègic un guàrdia urbà de Barcelona. Al’Audiència de Saragossa comença aquest dilluns el judici amb jurat contra ell pel presumpte assassinat de Laínez, pel qual la fiscalia sol·licita 25 anys de presó.

Lanza va estar a la presó després de ser condemnat el 2008 per l’Audiència de Barcelona per deixar postrat en cadira de rodes per tota la vida l’agent de la policia municipal en els incidents ocorreguts en una casa ‘okupa’ del carrer de Sant Pere Més Baix (a Ciutat Vella), on se celebrava una festa el 4 de febrer del 2006. El documental ‘Ciutat Morta’, dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega i en el qual apareixia l’acusat, va posar en dubte el procés que el va portar a presó. 

Després de l’emissió del documental a TV3 i la repercussió mediàtica del que es va denominar ‘cas 4-F’, Lanza, d’origen xilè i passaport italià, va abandonar Barcelona perquè, va explicar, la Guàrdia Urbana l’assetjava. Es va traslladar a Saragossa, on el 2015 va concedir una entrevista en la qual explicava que havia triat aquesta ciutat perquè allà havia trobat «un gran grup de suport». «Em va agradar l’ambient de Saragossa i a poc a poc em vaig anar enamorant de la seva gent», deia. Va aclarir que «mai» havia «ocultat» la seva participació en «moviments socials, ‘okupes’ i de barri».

Insults i cops

Al cap d’uns anys, el 8 de desembre del 2017, Lanza, juntament amb tres amics més, van entrar a les tres de la matinada al bar Tocadiscos de Saragossa. A la barra hi havia Victorino Laínez, membre del grup de motards Templarios. Portava uns tirants amb la bandera espanyola. Després de prendre una consumició, el processat es va acostar a ell. “Fatxa», «feixista», li va cridar, segons detalla la fiscalia en el seu escrit d’acusació. Després li va recriminar que aquell era un barri antifeixista que no volia nazis i Laínez no hi era benvingut. A continuació es va separar.

Notícies relacionades

Al cap d’uns minuts, Lanza i els seus acompanyants es van dirigir a la sortida del bar. Laínez els va seguir i van tornar a discutir, tot i que l’acusat, aquesta vegada, sí que va donar la volta per abandonar el local. Però no se sap per quin motiu va entrar de nou, va anar directament cap a la víctima i la va atacar per l’esquena. La va colpejar fortament al cap i l’home es va desplomar. Segons la fiscalia, quan estava a terra, Lanza li va clavar una puntada de peu a la cara, es va col·locar a sobre d’ell i va continuar donant-li cops de puny al cap. Després va marxar. L’agredit va ser traslladat a l’Hospital Clínic de Saragossa, on va morir l’11 de desembre.

La fiscalia qualifica els fets com a assassinat amb l’agreujant de motius ideològics. Lanza esgrimeix la legítima defensa perquè, segons la seva versió, la víctima va intentar agredir-lo amb una navalla i ell sol va repel·lir l’atac, empenyent-lo amb puntades de peu i colpejant-lo a la cara perquè no cessava en el seu propòsit. Demana l’absolució o, alternativament, que se li apliquin una sèrie d’atenuants. Vox exerceix l’acusació.