Aplica la doctrina Botín

Arxivada una altra vegada la causa contra 16 guàrdies civils acusats en el cas del Tarajal

La magistrada no obrirà judici als agents malgrat els indicis al no personar-se acusació particular, sinó només popular

Localitzada una nova víctima a Tarajal, el 2014.

Localitzada una nova víctima a Tarajal, el 2014. / Reduan Dris Regragui (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Efe

La titular del jutjat d’instrucció número 6 de Ceutaha arxivat novament la causa contra els 16 guàrdies civilsacusats de presumptes delictes d’homicidi per imprudència greu i denegació d’auxili per la mort al febrer del 2014 de 15 immigrants a la frontera del Tarajalquan intentaven arribar nedant a la costa.

En la interlocutòria, la jutge acorda l’arxivament de la causa en aplicació de l’anomenada doctrina Botín, que el 2007 va establir el Tribunal Suprem en el cas del llavors president del Banc Santander (Emilio Botín), i segons la qual en processos tramitats com a procediment abreujat no es pot obrir judici orala instàncies únicament de l’acusaciópopular quan la fiscalia i els possibles perjudicats demanen l’arxivament. 

Cinc dies per apel·lar

Per això, en aquest cas la jutge entén que no és possible procedir a l’obertura de judici oral a instàncies únicament de l’acusació popular, que exerceixen diverses oenagés. 

D’aquesta manera, estima substancialment el recurs de reforma interposat pel Ministeri Fiscal contra la interlocutòria de continuació i decreta elsobreseïment provisionalde la causa respecte de la totalitat dels investigats.

Notícies relacionades

La resolució dona un termini de cinc dies perquè es pugui interposar recurs d’apel·lació.

Els fets van passar el 6 de febrer del 2014, quan centenars de persones es van llançar al mar per arribar a Espanya nedant i quinze van morir ofegades a la platja del Tarajal (Ceuta), mentre els guàrdies civils investigats disparaven boles de goma i pots de fum al mar per dissuadir-los «en defensa de les fronteres espanyoles».

Temes:

Tarajal