Guerra contra el tabaquisme

El Champix, el fàrmac per deixar de fumar, costarà uns 80 € a partir del gener

El tractament, finançat pel Govern central, només podrà ser receptat una vegada a l'any

zentauroepp8892777 mex10 ciudad de mexico mexico 28 08 08   un fumador enciende191031133651

zentauroepp8892777 mex10 ciudad de mexico mexico 28 08 08 un fumador enciende191031133651 / PAOLA HIDALGO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El fàrmac per deixar de fumar Champix (vareniclina), que el Sistema Nacional de Salut(SNS) començarà a finançar a partir del pròxim 1 de gener, costarà entre 80 i 86 euros depenent del tipus de tractament, i només podrà ser receptat als pacients una vegada a l’any.

Així ho va fixar la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments el 30 de setembre de forma provisional, a l’espera de la resolució definitiva per part de la Direcció General de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia. Ara està obert un tràmit d’al·legacions per part de les empreses responsables dels fàrmacs finançats. Si s’accepten les seves propostes o no les presenten, s’emetrà la resolució de finançament final. En cas contrari, hi haurà una resolució expressa de no finançament.

En concret, si es compleixen les condicions inicials fixades per la Comissió, Sanitat finançarà Champix 0,5 mg de 56 comprimits per un preu de 86,48 euros; Champix 0,5 mg i 1 mg 11x 0,5 mg + 14 x 1 mg + 28 x 1 mg comprimits (80,07 euros); i Champix 1 mg de 56 comprimits (83,28 euros). Com passa amb la resta de medicaments, el seu preu es revisarà anualment per «assegurar que es troben en els paràmetres establerts legalment, i en cas contrari, procedir a la seva adequació mitjançant la rebaixa corresponent».

Variacions segons el tractament

Segons van precisar fonts de Pfizer a Europa Press, el preu del fàrmac sense finançar «pot variar» en funció del tractament que es triï. Durant el primer mes hi ha un pack d’inici de 4 setmanes per 125 euros. En el segon i tercer mes, hi ha dues opcions: el pack de continuació de 4 setmanes per 130,01 euros i el de 8 setmanes per 91,14 euros.

No estarà inclòs en el finançament públic Champix 1 mg 112 comprimits, ja que «el finançament d’aquest medicament requereix l’adherència del pacient a un programa de deshabituació tabàquica que serà implementat per cada comunitat autònoma». Això suposa un «obligat seguiment» del pacient de manera mensual per valorar l’èxit o fracàs del tractament i, per tant, la valoració d’una nova dispensació fins a les dotze setmanes que inclouen la durada del tractament.

En el seu text, la Comissió també ha fixat una sèrie de requisits per poder accedir a aquests fàrmacs. En primer lloc, els pacients han de tenir «motivació expressa» de deixar de fumar, amb almenys un intent d’aturada tabàquica «que es pugui constatar» l’últim any. A més, només s’inclourà persones que fumin 10 cigarrets o més al dia, i que tinguin un nivell de dependència nivell 7 qualificat pel test de Fagerström, que mesura l’addicció a la nicotina.

Només es finançarà un intent anual per pacient, i tots aquells beneficiaris han d’estar inclosos en un programa de recolzament (individual i/o grupal) contra el tabac que estigui implementat en la seva comunitat autònoma, Ingesa o mútua. El tractament, prescrit només per metges dels programes de deshabituació, serà com a màxim de dotze setmanes. Cada prescripció es realitzarà per un envàs, la qual cosa equival a un mes de tractament. Abans de la següent recepta, els metges valoraran l’evolució de l’efectivitat del tractament.

¿Com és el tractament?

Vareniclina és un tractament de tres mesos, administrat per via oral en forma de comprimits, i que alleuja els símptomes de les ganes de fumar i l’abstinència, mentre produeix simultàniament una reducció dels efectes gratificants de fumar.

Notícies relacionades

Segons els resultats dels estudis científics que van portar a la seva aprovació, a les 4 setmanes de tractament les probabilitats de deixar de fumar es multipliquen per dos, i a les vuit setmanes aquesta xifra es multiplica per cinc. Continuar amb el tractament fins a 12 setmanes multiplica per 11 les probabilitats de deixar de fumar de manera exitosa.

Un total de 85.000 persones a Espanya van ser tractades durant l’any passat amb el fàrmac, ja finançat a Navarra, d’acord amb les dades de la companyia. Per Pfizer, l’experiència a la comunitat foral, dos anys després del seu finançament, és «molt positiva» i suposa «un primer pas per valorar positivament la importància de teràpies que compten amb indicació per deixar de fumar».

Temes:

Tabaquisme