Els mil·lennistes, més preocupats pels temes socials que per la política i l'economia

La majoria recolza les noves famílies i al 66% li agradaria tenir fills, segons una enquesta de Funcas

Més del 80% dels joves es mostren satisfets amb la seva ocupació i les persones amb qui conviuen

abertran37293332 barcelona 14 02 2017  econom a   foto para tema del d a sobr170609134150

abertran37293332 barcelona 14 02 2017 econom a foto para tema del d a sobr170609134150 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Sovint els joves espanyols són retratats com a ni-nis o persones que estudien o treballen però que estan insatisfetes, ja que estan més ben formades que els seus pares però han de fugir d’Espanya per trobar feina d’acord amb els seus estudis o bé acceptar llocs de treball precaris. S’han descrit els anomenats mil·lennistes com una generació problemàtica o perduda i, en general, descontenta amb ells mateixos i amb el món. No obstant, la radiografia que d’ells ofereix una enquesta els dibuixa com a persones molt preocupades pelstemes socials i pragmàticament satisfets, la qual cosa dista molt de certs estereotips.

Es tracta d’un sondeig elaborat per Funcas, el ‘think tank’ de les caixes d’estalvis, amb 3.000 qüestionaris ‘online’, l’estudi demoscòpic més gran realitzat en els últims temps sobre la població espanyola entre 20 i 34 anys, unes 6.440.000 persones. La Fundació volia conèixer què pensen i com viuen les persones que conformaran «l’estat d’opinió i el benestar emocional, social i material del país en el futur, de les quals es parla molt però es coneixen pocs detalls» i per això ha realitzat l’enquesta, segons va explicar Elisa Chuliá, directora d’estudis de Funcas, en la presentació del sondeig.

Les seves preocupacions

I el resultat és que els mil·lennistes són persones que «saben majoritàriament què volen, són flexibles, liberals i disfruten del seu temps lliure». El seu objectiu fonamental en la vida és tenir una bona feina, si bé la immensa majoria (per sobre del 90%) es mostra preocupada per la violència contra les dones, el canvi climàtic i la desigualtat social, per sobre de la seva inquietud política i l’economia.

La tolerància envers les noves famílies és una altra de les seves senyes d’identitat, ja que el 77% veu bé que una dona sola tingui un fill i el 79% aprova que una parella gai o lesbiana n’adopti un. Referent a això, el 70% té parella, la majoria estable, i a un 66% els agradaria tenir fills en algun moment, tot i que saben que per a això necessiten ingressos regulars i de temps per a la seva atenció.

Ocupació i vivenda

Notícies relacionades

Quant a l’ocupació, treballa el 68% de les persones entre 20 i 34 anys i vuit de cada deu estan satisfets amb la seva feina, tot i que la majoria perl’ambient laboral i no per la remuneració obtinguda. Crida l’atenció, a més, que el 55% dels enquestats que estan a l’atur o estudiant creuen que trobaran un lloc adequat a la seva formació en els pròxims sis mesos.

Finalment, amb prou feines un 8% viu sol. Un altre 8% comparteix pis amb amics o companys, un 41% viu amb la seva parella i un 43%, amb els seus pares o altres familiars. I la immensa majoria se senten a gust amb la convivència o la solitud.