Història del temps

¿Quan va començar el canvi d'hora a Espanya?

Fa 200 anys l'hora era diferent en diferents punts d'Espanya com Barcelona i Madrid. La unificació horària va arribar el 1901 i els canvis d'hora van començar el 1981

zentauroepp46976570 barcelona 15 02 2019 barcelona retardos en cercanias o el ca190216230341

zentauroepp46976570 barcelona 15 02 2019 barcelona retardos en cercanias o el ca190216230341 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El temps s’ha convertit en un bé molt preuat en les societats modernes, les hores són més curtes o llargues segons l’agenda de cada persona i les activitats diàries ja no es regeixen per la llum solar o la foscor de la nit, fet que ha ocasionat que el rellotge sigui un dels instruments més poderosos per fer que tot flueixi en un mateix moment i en les mateixes direccions. En aquest context, el canvi d’hora suposa una fita cada vegada que es produeix.

La importància del rellotge es relaciona amb el desenvolupament industrial que va començar a generar-se en el segle XIX i que va afectar per sempre la manera en què es mesurava el temps en aquest tram de la història, per la qual cosa en les èpoques posteriors els horaris han tingut canvis d’acord a qüestions polítiques, energètiques o de conveniència econòmica.

Els primers canvis d’horari a Espanya

A començaments del segle XIX, el territori espanyol tenia diversos horaris que podien variar molt d’acord amb cada regió. Per exemple, el migdia de Madrid no coincidia amb el de Barcelona i tenien una diferència d’uns 30 minuts. En casos més extrems, entre el meridià local de Galícia i el de Mallorca, hi havia gairebé 60 minuts de diferència.

Fins i tot amb l’impuls del tren com el principal sistema de transport públic de l’època i per coordinar els viatges, la llei ferroviària del 1878 exigia que cada companyia publiqués els horaris dels seus viatges amb dues columnes, una amb l’hora de la companyia i una altra amb l’hora de cada ciutat.

Aquestes disparitats es van intentar resoldre amb el decret oficial de l’1 de gener del 1901, on es va estipular que tot el territori espanyol s’ajustaria a l’horari del Meridià de Greenwich o GMT (Greenwich Meridian Time). Amb aquesta disposició, les diferències es van reduir a només uns quants minuts i la gent va començar a adequar-se a aquest nova modalitat del temps per realitzar les seves activitats diàries.

Els conflictes polítics i les guerres

I mentre això va funcionar per coordinar el temps amb un horari establert, no només a Espanya sinó pràcticament a tot Europa, els conflictes polítics de la primera meitat del segle XX també van utilitzar el temps i el seu mesurament com una arma per diferenciar-se dels seus rivals.

Durant la guerra civil espanyola, l’abril del 1938 el costat republicà va decidir afegir una hora més al rellotge durant l’estiu, amb la qual cosa es va trencar amb l’harmonia de l’horari GMT i durant aquest conflicte armat, van existir dues maneres diferents de cronometrar el temps depenent si un estava a la zona republicana o a la zona nacional.

Però potser el canvi més significatiu va ser el que va ordenar Francisco Franco el 1940, que va consistir en ajustar-se al fus horari amb Berlín en el que avui es coneix com a CET («Central European Time»), fet que va originar que Espanya sortís de la zona horària que li correspondria per la seva situació geogràfica i que hauria de ser igual a la que té Portugal i el Regne Unit.

Segons el publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat, va quedar estipulat aquest canvi de la següent manera: «Considerant la conveniència que l’horari nacional vagi d’acord amb els d’altres països europeus, i els avantatges de diversos ordres que l’avanç temporal de l’hora implica, disposo: el dissabte 16 de març, a les 23 hores, serà avançada l’hora legal en seixanta minuts»

Sota el context de la Segona Guerra Mundial, el compartir l’horari denominat GMT+1 es va veure com una picada d’ullet perreafirmar els llaços amb l’Alemanya nazi, però aquest canvi continua vigent fins a l’actualitat.

Horari d’estiu i d’hivern des del 1981

Però novament una qüestió energètica modificaria les normes del temps gràcies al fet que en els primers anys de la dècada dels anys setanta del segle XX, es va generar una crisi de petroli a pràcticament a tot el món i com que la solució més viable en aquell moment va ser racionalitzar el combustible, llavors algunes potències europees i els Estats Units van decidir implementar els ajustaments en l’horari d’estiu i, per tant, el d’hivern.

Notícies relacionades

Així, a partir del 1974 alguns països van començar a aplicar aquests canvis però va ser fins al juliol del 1980 quan la Comunitat Econòmica Europea va implementar les mesures necessàries per coordinar els ajustaments als rellotges de manera ordenada entre els seus membres.

De tal manera que va ser el 1981 a Espanya quan es va establir que l’últim diumenge de març i l’últim diumenge de setembre s’ajustarien els rellotges, però finalment el 1996 va recordar que el canvi d’hora d’estiu al d’hivern es traslladaria a l’últim diumenge d’octubre, situació que vivim cada any i que a més és un tema que està en discussió per les seves diverses implicacions en la vida de les persones i a l’espera de futures modificacions oficials per al mesurament del temps.