27 set 2020

Anar al contingut

Baixen les denúncies per violència masclista i pugen les condemnes

Les dades del CGPJ del segon trimestre mostren un augment de les ordres de protecció

El 10% de les víctimes rebutgen declarar contra els seus agressors i creix fins a 80 el nombre de menors enjudiciats

Patricia Martín

Baixen les denúncies per violència masclista i pugen les condemnes

Kiko Huesca

Les dades del segon trimestre de l’Observatori contra la violència de gènere del Consell General del Poder Judicial revelen que han augmentat les condemnes respecte al mateix període de l’any anterior (1,4 punts, fins al 69,7% de les 13.252 sentències penals), així com les ordres de protecció, tant les sol·licitades (un 3,6%) com les concedides (un 2,8%), la qual cosa «reflecteix una tendència a l’alça en la conscienciació de les víctimes i una sensibilitat més elevada en la resposta institucional» davant d’aquesta xacra, segons la presidenta de l’òrgan del Poder Judicial, Ángeles Carmona.

Si bé, han descendit les denúncies un 3,7%, la qual cosa podria significar que el maltractament s’ha reduït però també que encara massa víctimes descarten demanar ajuda en l’àmbit policial i judicial. I el seu entorn o bé no sap detectar que pateixen maltractaments o bé desisteix de denunciar-los. Per això, Carmona remarca que la reducció de denúncies implica una evident disminució del nombre de víctimes de la violència de gènere (38.723 en el segon semestre), però també posa de manifest que, tot i que han crescut les denúncies que arriben per part dels familiars  de les víctimes, el nivell encara és «insatisfactori».

Per això considera necessari «apostar per la visibilitat» d’aquesta xacra, una cosa que ha d’anar «acompanyada per la prevenció, la protecció i l’empara a les víctimes».  I és que un 71% de les denúncies van ser presentades per la víctima, un 13% per la policia, un 9% pels serveis sanitaris, un escàs 3% pels familiars i un 2,8% pels serveis assistencials i terceres persones. I tot esforç és poc en un any en què el nombred’assassinades se situa ja en 46, cinc més que el 2018.

La dispensa a no declarar

Les dades del CGPJ manifesten, a més, que 4.151 víctimes, el 10,7% (davant l’11% en el segon trimestre del 2018) es van acollir a la dispensa legal que els permet no declarar contra les seves parelles o exparelles, una possibilitat que els experts contra aquesta xacra demanen reformar o eliminar perquè sense el testimoni de les afectades, com que la violència es produeix normalment en la intimitat de les llars, és difícil continuar amb el procediment judicial. El CGPJ destaca, a més, que la ràtio de víctimes que s’acullen a la dispensa és superior en el cas de les dones estrangeres.

Quant a la taxa de denúncies per cada 10.000 dones, al juny, el juliol i l’agost van destacar per sobre de la mitjana les Canàries, les Balears i el País Valencià.

Més menors enjudiciats

Així mateix, en el segon trimestre es detecta un «lleuger increment» del nombre de menors enjudiciats, 80 davant els 74 imputats en el mateix període de l’any anterior. I és que, malgrat les campanyes informatives, els esforços de les institucions o el despertar feminista que viu la societat espanyola, massa nens continuen repetint patrons masclistes i violents. Ja en va alertar la Fiscalia General de l’Estat, que va vincular l’augment de les violacions protagonitzades per joves a la pornografia present a les xarxes socials.