Cada espanyol paga 265 euros en impostos a causa del sobrepès, que suposa el 9,7% de la despesa sanitària

L'obesitat i les seves malalties associades provoquen que els espanyols visquin una mitjana de 2,6 anys menys

L'OCDE reclama a Espanya que redueixi les calories dels aliments i faci més polítiques de prevenció

zentauroepp26101034 obesidad180514180857

zentauroepp26101034 obesidad180514180857 / REGIS DUVIGNAU

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Cada espanyol paga 265 euros addicionals en impostos per cobrir els costos que generen l’obesitat i les malalties associades, que consumeixen el 9,7% de la despesa en salut i produeixen una minva de la productivitat equivalent a 479.000 treballadors a temps complet. Tot això suposa una reducció del 2,9% del PIB, segons l’informe ‘La pesada càrrega de l’obesitat’, publicat aquest dijous per l’OCDE

I és que la meitat dels espanyols pateixen sobrepès i un 17% obesitat, una pandèmia internacional que, segons l’OCDE, reduirà previsiblement l’esperança de vida en gairebé tres anys per al 2050. Segons l’informe, els espanyols ja viuen una mitjana de 2,6 anys menys a causa del sobrepès. 

Malalties associades

I és que aquesta malaltia crònica s’associa o és causa directa d’altres afeccions com ara la hipertensió arterial, la diabetis i la síndrome de les apnees del son. A més, multiplica les possibilitats de tenir càncer, malalties cardiovasculars i trastorns psicològics a causa del rebuig social que genera l’obesitat. Per això, segons l’OCDE les persones amb sobrepès utilitzen més els serveis sanitaris, se sotmeten a més cirurgies i consumeixen més del doble de receptes que les persones amb un pes saludable. 

Però, a més, el sobrepès i les malalties associades redueixen la productivitat laboral dels afectats, que tenen un 8% menys de possibilitats de ser contractats si es troben a l’atur. Quant als nens, obtenen qualificacions més baixes, són més propensos a l’absentisme i tenen fins a tres vegades més possibilitats de patir assetjament escolar, la qual cosa pot disminuir el seu rendiment, segons alerta l’informe. 

Les recomanacions

Notícies relacionades

Davant això, l’OCDE assenyala que Espanya ha adoptat ja una sèrie de polítiques, com l’etiquetatge d’aliments voluntari a la part frontal, restriccions a la publicitat i impostos a les begudes ensucrades, en el cas català. No obstant, demana a les administracions que facin més esforços perquè un paquet combinat d’etiquetatge dels menús, prescripció mèdica d’activitat física i programes de benestar als centres de treball podria prevenir fins a 96.000 casos de malalties no transmissibles d’aquí al 2050 i provocar un estalvi de 32 milions d’euros a l’any. 

Així mateix, amb una reducció calòrica del 20% als aliments amb alt contingut en sucre, sal, calories i greixos saturats podria prevenir 447.000 malalties i estalviar 169 milions a l’any. «Cada euro que s’inverteix en prevenció, aconsegueix un retorn de sis euros en beneficis econòmics», conclou l’informe.