UN PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA

La meitat dels espanyols tenen excés de pes

L'obesitat s'ha duplicat en els últims 30 anys i el sobrepès afectarà el 80% dels homes el 2030

Els problemes associats a aquesta malaltia tenen un cost del 2% del pressupost de Sanitat

obe

obe

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

L’obesitat  és una malaltia crònica amb tendència epidèmica al món i un dels reptes sanitaris més difícils per a les administracions i els sistemes sanitaris, ja que s’associa o és causa directa de moltes altres afeccions com la hipertensió arterial, la diabetis o la síndrome d’apnees del son. També multiplica les possibilitats de tenir càncer o una malaltia cardiovascular i amb freqüència va associada a trastorns psicològics perquè les persones amb excés de pes són estigmatitzades.

Segons l’OMS, entre 1980 i 2014, la prevalença mundial de l’obesitat gairebé s’ha duplicat. A Espanya, segons l’Enquesta Nacional de Salut 2017, més de la meitat de la població, en concret el 54,5% dels adults té excés de pes i d’aquest percentatge el 17,4%, obesitat. En els últims 30 anys aquest últim problema s’ha multiplicat per dos, del 7,4% el 1987 al 17,4%. A més, l’obesitat és més freqüent en homes (18,2%) que en dones (16,7%), igual que el sobrepès. Quant a l’obesitat infantil, en tenen més d’un de cada deu menors (10,3% entre 2 i 17 anys) amb un augment lleu i gradual des del 2003.

Sedentarisme

I és que, segons la mateixa enquesta, el 35,3% de la població entre els 15 i els 69 anys no assoleix el nivell d’activitat física saludable recomanat per l’OMS. Més d’un terç de la població té un tipus d’oci sedentari, que consisteix a veure la televisió, llegir o anar al cine, la qual cosa se suma que moltes de les activitats laborals es desenvolupen des d’una cadira. El temps mitjà diari que els espanyols passen asseguts és de cinc hores.

Quant al menjar, el 64% menja fruita fresca diàriament, percentatge que baixa al 45% si s’hi inclouen les verdures, amanides i hortalisses. I un 44% dels menors fins a 14 anys consumeixen dolços diàriament, i el 5,6%, refrescos amb sucre.

El cost

Notícies relacionades

En cas que això continuï així i segons els càlculs de l’Institut Hospital Del Mar d’Investigacions Mèdiques, el 2030 el 80% dels homes i el 55% de les dones tindran excés de pes a l’edat adulta, una situació “en línia del que està passant a Europa”, segons Álvaro Hernáez, primer signant del treball. L’estudi també analitza els sobrecostos que aquesta situació suposa per al sistema sanitari, ja que aquestes persones tenen més possibilitat de tenir malalties associades, i calcula que la despesa d’atendre els problemes relacionats amb l’obesitat va suposar 1.950 milions el 2016, 524 milions més que deu anys enrere. La inversió suposa el 2% del pressupost de Sanitat de l’Estat i el 7% del pressupost de la Generalitat.

I si es manté l’increment de la prevalença, la despesa continuarà creixent a raó de 440 milions a l’any, fins a superar els 3.000 milions el 2030. Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors es van basar en una estimació que va dels 40 als 170 euros en funció del pes i sexe del pacient.

Temes:

Obesitat