ingressat des de l'agost

Mor el periodista José Oneto als 77 anys

El reporter, molt lligat a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i Grupo Zeta, va ser una de les grans figures de la transició i la democràcia

7951769 59

7951769 59

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

José Oneto ha mort aquest dilluns als 77 anys, segons el diari digital La República de las Ideas, del qual era conseller editorial i articulista.

Oneto, un dels grans periodistes de la Transició i la Democràcia, ha mort a la clínica Quirón de Sant Sebastià, on estava ingressat des de mitjans d’agost.

Hospitalitzat a Sant Sebastià

El periodista gadità es trobava en aquesta clínica des de la seva «greu operació quirúrgica», tal com va explicar ell mateix a la xarxa social Twitter.

José Oneto va ser intervingut d’una peritonitis aguda, segons va informar el també periodista Luis María Anson, que era amic seu.

Casat i amb un fill, José Oneto va néixer a San Fernando de Cadis el 1942 i era llicenciat en Ciències Econòmiques i diplomat en Periodisme. La seva figura ha estat molt lligada a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i Grupo Zeta, des que el 1987 dirigó la revista ’Tiempo’.

Va començar a treballar al diari ’Madrid’ fins a la seva desaparició, el novembre del 1971, i va escriure, durant més de sis anys, una crònica política que es publicava a 15 diaris.

També va ser cronista de l’agència Colpisa (1969) i va treballar en la delegació de Madrid de l’agència France Presse, i el 1974 va començar a fer informació política a ‘Cambio 16’, revista de la qual va ser nomenat subdirector el 1975 i en la qual va ocupar el lloc de director entre el juliol del 1976 i el gener del 1985, quan va presentar la renúncia per motius personals.

Cronista i director de ’Tiempo’

Posteriorment va començar a col·laborar amb el Grupo Zeta «com a cronista polític i el juny del 1987 va ser nomenat director de la seva revista ’Tiempo’, en substitució de Julián Lago.

En paral·lel a la direcció de ’Tiempo’, va col·laborar amb l’agència OTR i va participar en les tertúlies de diversos mitjans de comunicació com ’Protagonistas’ de la COPE des del 1988 o en els espais televisius de Jesús Hermida ’A mi manera’ (TVE) i ’Con Hermida y Cía’ (Antena 3).

El 1996 va ser nomenat director de notícies d’Antena 3 Televisió fins que Telefónica va aconseguir les accions de Gruop Zeta a la cadena de televisió el 1997.

Diari a internet

Notícies relacionades

Va tornar llavors al Grupo Zeta com a director de Publicacions i va reprendre la seva activitat com a tertulià i el 2010 va fer el salt a les noves tecnologies com a conseller editorial del diari a internet La República de las Ideas, projecte liderat per Pablo Sebastián, en el qual publicava a la secció d’Opinió sota el títol ’Viva la Pepa’.

A més, Oneto és autor de nombrosos llibres, entre els quals figuren ’Cien días de la muerte de Francisco Franco’ (1975), ’La noche de Tejero' (1981), 'Los últimos días de un presidente’. De la dimisión al golpe de Estado' (1981), '¿A dónde va Felipe?' (1984) o '23 F. La historia no contada' (2006).

Temes:

Grup Zeta