fricció diplomàtica

La nena i la mare de l'Uruguai continuen atrinxerades al consolat de Barcelona

Els Mossos vigilen la legació diplomàtica per emportar-se la nena si surt al carrer i entregar-la al pare, d'acord amb una ordre judicial

Els advocats de la dona han sol·licitat al jutjat de Viella que tramita el plet que suspengui el traspàs de la menor

zentauroepp50246443 barcelona 05 10 2019 seguimiento caso mar a  va a entregar a191005142829

zentauroepp50246443 barcelona 05 10 2019 seguimiento caso mar a va a entregar a191005142829

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Guillem Sànchez

La seu del consolat de l’Uruguai a Barcelona és una oficina funcional. No està habilitada per fer una vida en família, ni per dormir. La María, la dona uruguaiana que manté un conflicte amb el seu excònjuge per la custòdia de la seva filla, continua aquest dissabte atrinxerada amb la menor de 7 anys a la legació diplomàtica del país sud-americà a Barcelona per evitar que els Mossos d’Esquadra, que compleixen ordres judicials, s’emportin a la petita per entregar-l’hi al pare. Totes dues porten ja més d’un dia tancades a la quarta planta de l’avinguda de la Diagonal, el màxim responsable de la qual, Juan Pablo Tagliafico, defensa la inviolabilitat de les seves dependències i remarca que entre les seves competències no figura executar sentències de països que no siguin el seu.

Els advocats de la dona han sol·licitat al jutjat de Viella que tramita el plet que se suspengui el traspàs de la menor pel «seu benestar». «L’entrega, sigui on sigui, serà traumàtica perquè la petita no ha vist el seu pare en tres anys», asseguren els lletrats Mario Guerrero i Ester García

És molt possible que mare i filla estiguin dormint en un dels sofàs que hi ha al consolat. Allà hi ha algunes peces de roba de la nena (no moltes) i alguna joguina. La seva mare i dues de les seves ties, que han vingut de fora, intenten que l’estada a la legació diplomàtica sigui el més suportable possible per a ella. No estava previst. Els familiars de la dona van entrar divendres a la nit a l’edifici amb dues bosses de roba. Aquest dissabte al matí s’ha repetit l’escena. A més, juntament amb funcionaris del consolat van anar a buscar menjar. 

La María sap que quan surti amb la seva filla al carrer, la policia catalana s’emportarà la petita. Sis agents estan apostats al replà del consolat per evitar que la dona se salti l’ordre de la jutge de Viella que ha sentenciat que la custòdia de la menor ha de recaure en el pare. Aquest va ser denunciat per la seva exparella per abusos sexuals a la petita i maltractaments a la seva excònjuge. Especialistes uruguaians, on la dona es va emportar la nena el 2016, van confirmar aquest extrem, però pèrits catalans ho van descartar i el cas es va arxivar el mes de febrer passat. Arran d’això, la jutge de la localitat lleidatana va decidir en favor de l’home, que havia de recollir la filla al consolat de l’Uruguai ahir a les onze del matí.

El ministeri d’Exteriors

Quan el pare i els seus advocats es van presentar a la seu diplomàtica, la dona i la nena feia que hi eren aproximadament una hora. No obstant, el consolat va comunicar que no es faria entrega de la petita a les seves dependències. Fins i tot el Ministeri d’Afers Estrangers de l’Uruguai va emetre un comunicat de premsa en què va reiterar la defensa de la inviolabilitat de les seves legacions i va advertir Espanya que podria estar incomplint el «dret internacional». Llavors es van iniciar contactes diplomàtics entre els dos països que s’han continuat mantenint aquest dissabte. L’ambaixador de l’Uruguai s’ha reunit amb autoritats dels ministeris d’Exteriors i de Justícia espanyols.

A mitja tarda de divendres semblava que s’havia reconduït la situació, ja que la jutge de Viella va proposar que l’entrega de la nena es dugués a terme el dimecres vinent en un punt de trobada de Gavà, on han viscut la María i la petita en els últims mesos. No obstant, hores més tard, a petició de la fiscalia, la jutge va decidir enviar els Mossos al consolat perquè s’emportessin la nena. Ni ella, ni la mare tenen ara passaport.  

Gran repercussió a l’Uruguai

Notícies relacionades

Després de la nova decisió judicial, la mare va optar per quedar-se amb la petita dins del consolat, una decisió que va recolzar el cònsol. Acompanyades d’altres familiars, van passar la vetllada a les dependències de la legació diplomàtica. Divendres a les onze de la nit es van apagar els llums en aquest edifici d’oficines. Moltes hores abans el pare havia abandonat les instal·lacions, però el conflicte continua obert i ha causat un enorme enrenou a l’Uruguai. Dimarts passat, per exemple, desenes de persones es van manifestar a Montevideo per expressar el seu recolzament a la mare.

Aquest dissabte la jutge de Viella, segons les fonts consultades per aquest diari, ha fet un nou moviment i ha sol·licitat als Mossos que certifiquin que la nena és dins del consolat. Els funcionaris uruguaians, no obstant, han impedit l’accés dels policies autonòmics a l’oficina que, segons el dret internacional, és territori uruguaià. 

Temes:

Uruguai