POLÈMIC PLET

Batalla judicial a Espanya i l'Uruguai per la custòdia d'una nena

La justícia espanyola ha resolt que la mare ha d'entregar la menor al seu pare biològic, resident a la Vall d'Aran, en contra dels psicòlegs uruguaians

L'home va denunciar la seva exparella per la sostracció de la seva filla quan aquesta es va instal·lar al seu país i ella el va denunciar per maltractaments i abusos

zentauroepp50208396 soc191003183043

zentauroepp50208396 soc191003183043 / Robert Ramos

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J.G.Albalat

Un jutge de Vielha (Vall d’Aran) ha ordenat a una mare uruguaiana entregar la seva filla de 7 anys al seu excònjuge espanyol, pare biològic de la criatura, al qual va denunciar per maltractament masclista i per suposadament haver abusat sexualment de la petita, un plet que va acabar arxivat el febrer del 2019. La batalla judicial és complexa i a l’Uruguai s’ha convertit en un assumpte mediàtic anomenat ‘caso María’, el nom de la progenitora. Hi ha mobilitzacions de protesta i, convocada per a aquest dijous a la tarda, una manifestació davant l’ambaixada espanyola a Montevideo. A Espanya, el progenitor també va iniciar el 2017 una recollida de firmes a la localitat de Lleida on resideix per recuperar la menor.

Segons la María, per a la menor serà una separació «traumàtica» perquè fa tres anys que no manté cap relació amb el pare i el seu desig és continuar vivint amb ella. El jutge ha ordenat a la dona portar la seva filla al consolat de l’Uruguai a Barcelona aquest divendres. Des d’allà la recollirà una hora després el pare. 

En el 2016, mare i filla van viatjar a l’Uruguai per visitar la família de la María. Durant el vol, la menor, que encara no havia complert els 4 anys, va fer dibuixos de contingut sexual que van conduir la María a sospitar que la seva filla podia estar patint abusos sexuals per part del pare, el nom del qual s’omet en aquesta notícia per preservar la intimitat de la menor. Tres especialistes diferents de l’Uruguai van visitar la nena i la mare arran d’aquells dibuixos. 

La directora de l’Institut Tècnic Forense de Montevideo va redactar el 23 d’agost del 2016 un informe en el qual la menor expressava «pors de la figura del rol patern, absent i agressiu». «La nena ha sigut espectadora de violència domèstica i protagonista de conductes inadequades i violentes per part del seu pare», va afegir. Una altra psicòloga, Laura Gandolfo, va concloure que «es comprova que fins a arribar a Montevideo la menor ha viscut en un ambient violent, en un entorn més aviat aïllat. En les seves expressions verbals, jocs i dibuixos es veuen indicadors d’abús sexual per part del pare, en activitats obligades relacionades amb ‘jocs sexuals’ [...] Aquests esdeveniments esdevinguts a tan curta edat [3 anys] van generar gran confusió i angoixa en la nena».

La mare va denunciar el pare a l’Uruguai per maltractament masclista i per abusos sexuals a la nena, va tallar la relació amb ell i va decidir establir-se al seu país. El pare, paral·lelament, va denunciar la seva exparella per la sostracció de la menor en un jutjat de Vielha. L’assumpte va acabar en un litigi internacional que va resoldre que mare i filla havien de tornar a Espanya. Ho van fer a l’estiu del 2018. El consolat de l’Uruguai a Barcelona li va buscar uan feina a Castelledefels, localitat en què resideix gran part de la comunitat uruguaiana establerta a Catalunya.

La resposta judicial 

La justícia espanyola va arxivar les denúncies per abusos sexuals a la menor i de violència masclista contra la mare. Segons Mario Guerrero, actual advocat de la María, la jutge va prendre aquesta decisió sense acceptar cap dels informes pericials que la mare havia portat de l’Uruguai, una cosa que ha disgustat en aquest país. El sobreseïment d’aquesta causa es basa, sobretot, en un informe de l’equip d’assessorament tècnic i d’atenció a la víctima (EATAV) que desacredita la versió de la mare i detalla que la menor «no fa, en cap moment, cap tipus de relat de referència a una presumpta situació abusiva de caràcter sexual». Una altra psicòloga, en canvi, va declarar que no podia determinar ni la presència ni l’absència de l’abús.

L’EATAV, segons aquesta resolució, tira per terra els informes dels experts de l’Uruguai: «Són fruit d’un posicionament psicoterapèutic» i, per tant, «no es poden tenir en compte en l’àmbit forense» al no reunir els principis d’«imparcialitat, neutralitat i objectivitat». Al seu entendre, no tenen en compte «l’interès secundari» de la mare de la petita, «ja que ens trobem en el context d’un litigi per la custòdia de la filla».

La via civil

Després de l’arxivament de les denúncies contra el pare, va arrencar per la via civil la disputa per la custòdia de la menor. En aquesta segona contesa, els pèrits catalans també arriben a conclusions diametralment oposades als uruguaians. Descriuen la mare com «algú que interfereix en el vincle amb el pare [...] que exerceix una pràctica alienadora nociva per a la menor [...] i amb una baixa escala de sinceritat» i incideixen en l’»alt risc per a la menor» de continuar vivint exclusivament amb la dona.  El pare, al contrari, els psicòlegs d’aquí el veuen com «algú angoixat per la situació» i «amb nivells alts de sinceritat».

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha recomanat a les institucions responsables de la formació de professionals que intervenen en el tractament de la violència masclista que eliminin els continguts «carregats de prejudicis», com la síndrome d’alienació parental a la qual el jutge al·ludeix veladament els pèrits catalans, perquè no existeix científicament, i garanteixin una preparació «amb sòlides bases científiques».  

Notícies relacionades

Els serveis socials de l’Ajuntament de Castelldefels, per ordre del jutjat de Vielha emesa a la DGAIA, han supervisat la María i com cuidava la seva filla des que van instal·lar en aquesta ciutat a l’estiu del 2018. En el seu informe certifiquen que la menor ha sigut escolaritzada, atesa mèdicament i té una llar, monoparental, adequada. En la seva conclusió valoren «positivament el progrés de la situació familiar».

Aquesta setmana, el jutge de Vielha que havia de dirimir sobre la custòdia de la menor ha decidit que serà íntegrament per al pare. A partir d’aquest divendres serà la dona qui podrà veure la seva filla únicament en visites supervisades de dues hores, una vegada a la setmana, en punts de trobada neutrals. Els Mossos, de paisà, custodien des d’ahir dimecres a la nit i fins aquest divendres mare i filla per assegurar-se que la dona entrega la petita en el consolat. L’advocada del pare de la petita, després de ser contactada per EL PERIÓDICO, ha declinat fer declaracions sobre aquest assumpte i s’ha remès a la resolució judicial.

Temes:

Uruguai