Comissió parlamentària

El Homrani admet tenir «més dificultats» per obrir centres de 'menes'

El conseller atribueix la situació a la influència de col·lectius d'ultradreta

zentauroepp47616288 el conseller d afers socials  chakir el homrani  en una inte190408141202

zentauroepp47616288 el conseller d afers socials chakir el homrani en una inte190408141202 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Efe

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha admès aquest dimecres que la Generalitat té «cada vegada més dificultats» per obrir centres de menors estrangers no acompanyats (‘menes’), fet que ha atribuït a actituds «incentivades per col·lectius d’ultradreta».

Tal com ha reconegut en comissió parlamentària, el departament no només està trobant obstacles per obrir nous centres de ‘menes’, sinó que està «tancant els més grans» perquè «el treball d’inclusió és molt més complex».

Segons El Homrani, aquestes complicacions estan incentivades a la Cambra catalana «per col·lectius d’ultradreta que es volen aprofitar» de la situació i que està afectant també l’àmbit de les persones refugiades.

D’altra banda, el conseller ha assegurat que han fet «reforços de seguretat» en relació amb els centres, però ha asseverat que la conselleria intenta evitar que sigui sempre la via per abordar les problemàtiques.

«Les situacions de violència no estan vinculades al perfil ni a la nacionalitat dels joves, sinó a les situacions de complexitat de la motxilla que carreguen», ha subratllat, abans d’apuntar als problemes de salut mental, addiccions, així com altres elements de conducta.

D’altra banda, ha recordat la creació, a través del contracte programa del departament, d’una nova figura que actuarà d’enllaç entre el centre de protecció de menors –o pis social on es trobin–, els respectius ajuntaments, l’entitat gestora i la Generalitat.

«Serà un element de ròtula del sistema que farà d’enllaç comunitari i que contractaran els ens locals amb la subvenció del departament», ha dit El Homrani, que ha assegurat que, d’entrada, hi haurà un centenar de dinamitzadors.

Així mateix, ha detallat que s’està treballant en un conveni específic amb la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (Feicat), en el qual participaran a priori uns 600 joves, per afavorir «els processos d’autonomia i emancipació».

«Servirà per eliminar taps, perquè en el dia d’avui estem allargant les assistències», ha indicat.

Per la seva banda, la diputada de Ciutadans Elisabeth Valencia ha criticat que s’estiguin posant «pedaços» al sistema amb centres d’emergència però no una estratègia transversal», i ha asseverat que «des de fa temps» es necessiten canvis «perquè hi ha problemes de base».

Notícies relacionades

Entre el 2017 i el 2018 van arribar a Catalunya uns 2.500 ‘menes’, dels quals 1.500 estan en centres de la Generalitat, mentre que els restants, ha dit el conseller, ja són majors d’edat i a alguns se’ls ha ofert la possibilitat d’allargar la seva estada als centres tutelats.

«De vegades en un any hem de fer el que moltes famílies fan al llarg de tota una vida, i això és molt complicat», ha conclòs el conseller.