INCIDENT A L'ILLA

Nou hores d'apagada general del subministrament elèctric a Tenerife

Mig milió de cases i negocis de l'illa passen part del diumenge a les fosques, després que una avaria els deixés sense subministrament gairebé a l'hora de dinar

«¿Vosaltres teniu llum?», va ser el més repetit durant els primers instants del tall elèctric

zentauroepp50126019 tenerife190929185934

zentauroepp50126019 tenerife190929185934 / Miguel Barreto

3
Es llegeix en minuts
Daniel Millet

«¿I ara què faig amb el dinar que cuinava?». Això es va sentir dir a una veïna d’un cèntric carrer de Santa Cruz de Tenerife minuts després que a les 13.11 hores marxés l’electricitat. La dona havia sortit, com tanta gent, per preguntar si el subministrament havia marxat al carrer o només a casa seva. «¿Vosaltres teniu llum?», els va preguntar a uns veïns de l’edifici de davant. Va ser la pregunta més repetida dels primers instants de l’apagada que va afectar ahir tota l’illa de Tenerife. Mig milió de cases i negocis es van veure afectats per la macroavaria.

El servei es va recuperar a les 22.15 hores

Tots els clients de Tenerife van recuperar el subministrament d’electricitat a les 22.15 hores (hora canària), nou hores després de l’inici de l’apagada, segons va informar Red Eléctrica d’Espanya a través de Twitter.

«Lamentem totes les molèsties ocasionades en les últimes hores. Continuem treballant per donar un servei segur i de qualitat a totes les Canàries», va assegurar a mitjanit la companyia en el seu perfil a la xarxa social. 

A les 13.11 hores es va apagar tot

Deu minuts després que marxés la llum, molts ja sabien que no era un problema de casa seva o el seu edifici; era de tot Tenerife, segons recull el diari ‘El Día’ de Tenerife. Uns navegaven a les xarxes socials, d’altres preparaven el dinar, d’altres es disposaven a dinar en un restaurant i alguns passejaven pels carrers en un diumenge calorós i plàcid. Fins que el rellotge va marcar les 13.11 hores i es va apagar tot: ordinadors, neveres, aires condicionats, el tramvia, els ascensors, les vitroceràmiques, els passos de vianants...

En una gasolinera del centre urbà de Santa Cruz, com en la majoria de Tenerife, havien connectat els grups elèctrics de recolzament. Aquests grups van salvar també aeroports, hospitals i altres infraestructures bàsiques. Però molts illencs no els tenien a les seves cases i o bé van renunciar al dinar calent i van optar pel fred o bé van sortir a la recerca d’algun restaurant que pogués oferir-los menjar per endur.

Servei restablert a poc a poc

Els que es van endur la pitjor part van ser els que tenen familiars dependents que necessiten aparells elèctrics per fer la seva vida. Alguns es van haver de quedar postrats a l’espera que es recuperés el servei, que va començar a tornar passades les 16.00 hores a diversos punts de La Laguna i, a mesura que va avançar la tarda, a la resta de municipis de l’illa.

Ja des dels primers minuts es van començar a sentir sirenes aquí i allà, especialment de bombers, en auxili de veïns que s’havien quedat atrapats en ascensors i garatges. El trànsit es va tornar caòtic per l’apagada dels semàfors, però el fet que fos diumenge va minimitzar molt els danys. No hi havia gaire trànsit als carrers i els tramvies van interrompre la seva activitat de sobte.

Un dels tramvies es va quedar aturat en una estació. El conductor es va refugiar de la intensa calor a la mateixa parada i els passatgers ja havien abandonat els vagons, en un primer moment sorpresos per la detenció del vehicle. En aquells primers instants tot era confusió però al moment es va propagar pel WhatsApp que l’apagada era general a tota l’illa.

Expedient investigador

El portaveu del Govern de les Canàries, Julio Pérez, va afirmar, entorn de les 20.00 hores, quan el 50% dels abonats havien recuperat ja la llum, que l’Executiu autonòmic iniciarà «immediatament» un expedient per depurar les responsabilitats de l’apagada i veure quins són els motius de la incidència. «L’avaria es va produir en una subestació de titularitat de Red Eléctrica Española [REE] a Granadilla. És una subestació que comparteix amb Endesa», va explicar Pérez, que va afegir que l’anomalia es va produir en una part de REE.

Notícies relacionades

El responsable regional va apuntar que entre les 13.00 i 16.00 hores hi va haver gairebé 60 rescats en ascensors, «però no hi ha hagut cap incidència». «No hi va haver res», va reiterar. Tret d’algun dinar cuinat malaguanyat.

 

Temes:

Electricitat