el futur del planeta

Colau apel·la a les ciutats com a motors de canvi en la crisi climàtica

Les zones urbanes, al·lega l'alcaldessa, són ideals per testar canvis en «el model de mobilitat o del sistema productiu»

La barcelonina adopta, en la seva intervenció en l'ONU, el discurs de Greta Thunberg per retreure als governs la seva inacció

zentauroepp50037482 colau190924214722

zentauroepp50037482 colau190924214722

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amarada de l’esperit de Greta Thunberg, a la qual va citar en diverses ocasions –a ella i a les desenes de joves activistes preocupats pel planeta»–, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va ser una de les encarregades d’inaugurar aquest dimarts a la seu de l’ONU a Nova York una jornada específica sobre la crisi climàtica amb les ciutats i regions com a eix de debat. Colau va parlar amb contundència, retraient als governs que tardin tant temps a aplicar els compromisos mediambientals diverses vegades ratificats, criticant que continuïn finançant les indústries que consumeixen combustibles fòssils i retraient-los que facin els ulls grossos respecte a governs com el del Brasil, va dir, «que toleren que l’Amazònia es cremi impunement». 

«Si entre tots aprovem agendes i plans de sostenibilitat, ¿per què deixem que aquestes agendes es tornin d’especulació i mort?», va criticar l’alcaldessa de Barcelona, que va ocupar un lloc a la taula presidencial de la trobada en qualitat de copresidenta del Fòrum de Ciutats i Governs Locals (CGLU, en les seves sigles en anglès).

Part imprescindible en el canvi

Notícies relacionades

Colau va apel·lar també a la necessitat que els estats comencin a comptar amb les ciutats per posar fil a l’agulla contra la crisi climàtica. «Som part imprescindible de la solució», va proclamar l’alcaldessa barcelonina, que va recordar que en les àrees urbanes és on es «concentren els grans reptes, on es poden dur a terme canvis en el model de mobilitat o en el sistema de producció, on es poden reduir les desigualtats socials».

Per a això, va agregar la regidora, «és imprescindible establir mecanismes de col·laboració i, per descomptat, de finançament, perquè les ciutats estan fent la feina amb recursos escassos i molta creativitat», va concloure.