MEMÒRIA HISTÒRICA

París dedicarà un carrer a Neus Català, supervivent dels camps nazis

La capital francesa reconeix així la lluita per les llibertats de l'única supervivent espanyola de Ravensbrück

zentauroepp28958857 neus catala190413185557

zentauroepp28958857 neus catala190413185557

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Neus Català, que va ser l’únic supervivent espanyol del camp de concentració nazi de Ravensbrück, tindrà un carrer amb el seu nom a París en reconeixement a la seva lluita per les llibertats. Així ho ha anunciat l’associació Amical de Mauthausen, que ha explicat que la capital de França ha decidit «honrar una vegada més la deportació republicana». «La nostra Neus Català donarà nom a un carrer. Perquè mai s’oblidi el seu nom ni el seu missatge», afegeix.

L’acte d’homenatge a Català (Guiamets 1915-2019), que va morir l’abril passat als 103 anys, està previst per al dia 4 d’octubre, quan París li dedicarà un carrer i li concedirà a títol pòstum la medalla ‘Grand Vermeil’ de la ciutat.

Notícies relacionades

Segons ha informat l’associació de familiars d’exdeportats, el carrer es rebatejarà al matí en un acte presidit per l’alcaldessa parisenca, Anne Hidalgo, mentre que a la tarda està previst un acte a la Universitat de París organitzat per la delegació de la Generalitat a la capital francesa.

Català, que el 1939 va creuar la frontera francesa acompanyant 180 nens orfes que estaven al seu càrrec, els denominats ‘Nens de Negrín’, va col·laborar amb la resistència francesa als nazis fins que va ser detinguda el 1943 i traslladada al camp de concentració de Ravensbrück, des de l’interior del qual va seguir amb el boicot als nazis.