EL FUTUR DEL PLANETA

21 nens contra el Govern dels EUA

Els demandants acusen l'Estat de violar els seus drets constitucionals amb el seu recolzament als combustibles fòssils

zentauroepp49893751 washington  united states   16 09 2019   us president donald190922210109

zentauroepp49893751 washington united states 16 09 2019 us president donald190922210109 / JIM LO SCALZO

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La lluita contra la crisi climàtica és un camí sinuós i farcit d’obstacles, des de les reticències polítiques fins als interessos econòmics passant per la complaença ciutadana, motius que expliquen el lent progrés realitzat per reduir els gasos amb efecte d’hivernacle. Un grup de 21 nens dels Estats Units pretenen ara acabar amb aquestes voltes per obligar les autoritats a descarbonitzar l’economia i transitar cap a les energies sostenibles. Ajudats per un grup d’advocats, han demandat el totpoderós Govern dels EUA, al qual acusen de violar els seus drets constitucionals a la vida, la llibertat i la propietat amb les seves polítiques de recolzament als combustibles fòssils, un dels principals responsables de l’escalfament global del planeta. 

La demanda té traços quixotescos, però ha despertat un enorme interès pel seu atreviment, la identitat dels demandants i les profundes conseqüències que podria tenir per al futur. «És la primera vegada que els tribunals nord-americans es plantegen si l’accés a un medi ambient net és un dret constitucional», ha dit el jurista de la Universitat de Colúmbia, Michael Gerrard. La demanda ha trencat també amb altres precedents en la litigació mediambiental. Fins ara s’havia concentrat a revertir projectes o polítiques específiques, ja sigui un oleoducte, una mina o un permís per extreure gas en terrenys públics. Aquest cas aspira, no obstant, a esmenar la política energètica de tot un país. 

Notícies relacionades

Presentada inicialment el 2015, la demanda ha topat amb una resistència ferotge per part de l’Administració, primer de Barack Obama i ara de Donald Trump, que han intentat que els tribunals la desestimessin. No ho han aconseguit, per més que el cas estigui avançant a batzegades per les diferents instàncies judicials i que no estigui clar si s’acabarà celebrant el judici. «Pràcticament tots els professors de Dret que segueixen el cas pensaven que seria desestimat de bon començament, però no és això el que ha passat», va dir a ‘Vogue’ l’acadèmica Ann Carlson. 

En el document, els demandants somien tan gran com el que són, nens d’edats entre 10 i 21 anys. Després d’acusar els EUA d’haver posat en perill els seus drets fonamentals, li reclamen a tall de remei un pla per eliminar progressivament els combustibles fòssils i reduir els excedents de diòxid de carboni a l’atmosfera a fi d’estabilitzar el clima.