Esprai pebre i tanques noves per contenir la tardor calenta de Catalunya

Els Mossos d'Esquadra anuncien canvis significatius d'ordre públic abans de la sentència del Tribunal Suprem

Els antiavalots abandonen el 'carrusel', la maniobra de dispersió amb furgonetes, pel risc d'atropellament que comporta

zentauroepp49956249 soc mossos190920184817

zentauroepp49956249 soc mossos190920184817

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els Mossos d’Esquadra afronten les mobilitzacions socials en resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes amb canvis significatius en el seu model d’ordre públic. Han adquirit tanques i xarxes per reduir el contacte físic amb els manifestants més hostils i avisen que recorreran al’esprai de pebre per dispersar els més violents. També abandonen la polèmica maniobra del ‘carrusel’, que consisteix a dissoldre els aldarulls amb una conducció agressiva de la furgoneta.

Fonts de laBrigada Mòbil (Brimo), la unitat d’antiavalots de la policia catalana, van remarcar que abans que entrin en acció els instruments de repressió l’estratègia serà sempre la d’exhaurir totes les vies existents de mediació per evitar el xoc amb els manifestants. No obstant, el context que s’acosta té tots els ingredients perquè aquest sigui inevitable. Si la sentència es coneix l’11 d’octubre, una de les dates que s’estudien, les mobilitzacions de protesta arribarien l’endemà, 12 d’octubre, el Dia de la Hispanitat, cosa que agreujaria la situació ja que aquesta també és una jornada reivindicativa per a manifestacions de signe contrari. «Prendrem totes les precaucions per evitar que els independentistes i els unionistes es trobin», van aclarir.

Esprai de pebre

Per als experts en ordre públic, la gestió d’aquests fets va fer un tomb amb el moviment 15-M dels indignats perquè va quedar demostrat que la societat catalana no estava disposada a tolerar imatges de càrregues com les que es van veure durant el desallotjament de la plaça de Catalunya el maig del 2011. Es va complicar una mica més amb la resolució del Parlament que va prohibir les pilotes de goma. I va embogir amb els telèfons mòbils amb càmeres de vídeo i les xarxes socials, en què es divulguen seqüències fragmentades d’actuacions que generaven polèmiques difícils de combatre.

Els Mossos compten amb unsistema de megafoniaa través del qual donen diversos avisos abans de carregar igraven totes les seves actuacions per disposar de proves gràfiques. Però sense les pilotes de goma, que permetien dispersar a distància, han d’entrar al cos a cos, de manera que afavoreixen les imatges que continuen indignant la societat. Imitant el que fan els policies de la resta d’Europa, la catalana avisa que comença a utilitzarmés l’esprai de pebre i menys la porra per colpejar. L’explicació és senzilla: les lesions amb la porra són abundants, sobretot les fractures de canells i dits, perquè els manifestants es protegeixen amb la mà quan intueixen l’impacte de la defensa. L’espraide pebre, una dissolució d’aigua d’una concentració molt elevada d’aquesta espècie picant,no deixa ferits.

No obstant, adverteixen, provoca una sensació d’ofec «molt anguniosa» i irrita les mucoses dels ulls, el nas i la boca durant uns minuts. Per fer-se passar els efectes d’una de ruixada amb aquest esprain’hi ha prou amb rentar-se la cara amb aigua, aconsellen. I van demanar a la societat queno s’alarmi en excésquan l’utilitzin –«selectivament contra manifestants violents ja que l’esprai permet apuntar»– perquè és menys lesiu que les porres i és el recurs més habitual a la resta d’Europa. 

Tanques noves i xarxa metàl·lica

La direcció general de la policia catalana ha arribat a un acord amb una empresa fabricant detanquesdesmuntables específiques per a aldarulls. Són mòduls que es poden connectar formant un mur d’uns150 centímetres d’altque muntaran en concentracions conflictives que coneguin amb una antelació superior a 24 hores. L’objectiu és distanciar els manifestants hostils. Actualment són els mateixos antiavalots els que han de formar una barrera física davant seu i aquest «contacte estàtic» és el que més tensió genera perquè els increpen o els llancen líquids, substàncies o objectes més contundents.

Les noves tanques adquirides / MOSSOS D’ESQUADRA

El mur desmuntable està agafat a una plataforma que fa impossible que els esvalotadors el puguin aixecar. A diferència del que passa amb les clàssiques tanques grogues cosides amb brides, que de vegades acaben convertint-se en una arma que llancen posant en risc tant policies com manifestants. Aquesta paret té una altra virtut: compta amb portes que els antiavalots poden obrir des de la seva banda per intervenir d’urgència si la situació ho requereix, també a diferència de les tanques clàssiques, que aïllen completament els dos costats.

Per quan no resulti possible actuar amb tanta antelació, la direcció general és a punt de tancar el lloguer d’una xarxa de fil metàl·lic que els antiavalots podran desplegar i recollir amb celeritat sense necessitat de ningú més –la nova tanca la munta i la desmunta una empresa–.

Encara en estudi, la Brimo podria comprar un focus de llum potentper complicar la visibilitat dels manifestants durant la nit. Es tracta d’una idea que, admeten, va sorgir de la premsa, al veure com enceguen els focus de les càmeres de televisió. 

La xarxa metàl·lica que llogaran / MOSSOS D’ESQUADRA

Supressió del ‘carrusel’

Notícies relacionades

No està descartat al 100% que la Brimo utilitzi en el futur la tècnica del ‘carrusel’ per dispersar. Però fonts policials van assegurar que la possibilitat que es torni a fer servir és remota. «S’ha fet autocrítica, s’han valorat els riscos que comporta la maniobra, s’ha pres consciència que si es produïssin ferits per un atropellament serien molt difícils d’explicar i s’ha arribat a la conclusió que hi ha unes altres mesures millors». La conducció agressiva de les furgonetes per espantar els manifestants, passant-hi a pocs centímetres i a gran velocitat, és un recurs que els Mossos han utilitzat en situacions conflictives i quan els disturbis s’han descontrolat, com l’octubre de l’any passat a Barcelona. «Per traslladar els agents d’un punt a un altre sí que continuarem utilitzant les furgonetes, però la diferència és que ara no es farà servir el vehicle com un element dissuasiu», van matisar.

Els esdeveniments que es preveuen per aquesta tardor, segons va recollint la Comissaria d’Informació, no seran «fàcils» d’afrontar. Però de moment, als Mossos no els consta que elCos Nacional de Policiao laGuàrdia Civilhagin previst enviar antiavalots a Catalunya. La col·laboració amb les dues forces de seguretat «és molt millor que fa dos anys», en al·lusió a l’enfrontament que es va viure durant el referèndum de l’1-O, i, tot i que és possible que aquestes disposin agents propis per a la protecció de seus estatals, ho faran de forma consensuada amb els Mossos. Els tres cossos tindran representants al CECOR, el gabinet des del qual es gestionarà cada manifestació.  

Temes:

Catalunya