A CATALUNYA

L'oposició reclama al Govern facilitar l'accés a la renda garantida

Cs, PSC, En Comú Podem i la CUP demanen reduir el requisit de mesos sense ingressos de sis a dos

zentauroepp40119494 renta garantizada180316222500

zentauroepp40119494 renta garantizada180316222500 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’oposició catalana considera que la renda garantida de ciutadania (RCG) resulta excessivament restrictiva i deixa fora de la seva cobertura una part de la població que la necessita. Per això, Ciutadans, el PSC-Units, Catalunya en Comú Podem i la CUP presentaran una proposició de llei en el Parlament per modificar dos aspectes que dificulten o retarden l’accés a la prestació.

En una roda de premsa conjunta aquest dijous, han explicat que la proposta planteja modificar dues qüestions. En primer lloc, volen que el període sense ingressos necessari per poder sol·licitar l’ajuda sigui de dos mesos, i no de sis, com succeeix actualment. També advoquen perquè el fet d’haver rebut ajuts econòmics o alimentaris per part de familiars o amics no sigui un obstacle per aconseguir el RGC. El PP, que no ha estat en la presentació de la proposta, no descarta recolzar-la.

«El llindar de la prevaricació»

Juntament amb diputats dels partits, en la presentació de la iniciativa ha participat Diosdano Toledano, un dels promotors de la norma, ha advertit: «Aquesta llei no estava pensada perquè fos l’excusa del Govern per no donar prestacions». Toledano ha demanat a ERC i JxCat que recolzin aquesta proposta.

Notícies relacionades

L’últim informe de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) assenyala que el 21,3% de la població catalana viu en risc d’exclusió social, mentre que el percentatge de pobresa material severa ha pujat del 5% a finals del 2017 al 6,5% a finals del 2018, ha indicat Toledano.

Per la seva banda, la Taula del Tercer Sector ha donat el seu recolzament a la iniciativa. «Tot el que sigui fer extensiu i garantir aquest dret social al màxim de persones susceptibles de beneficiar-se és benvingut», han manifestat fonts de l’entitat, les quals han reafirmat que el que volen és que la prestació sigui «realment efectiva i àgil». Tot i així, han remarcat que esperen «debatre i analitzar» aquesta proposta amb la resta d’agents socials i amb l’Administració en la pròxima Comissió de Govern, que tindrà lloc a finals de mes.