Temporal de pluges

Gota freda: el temporal remet, tot i que persistirà la inestabilitat

Continua la recerca del ciutadà holandès que va desaparèixer al caure a una séquia diumenge

Prop de 500 persones continuen en albergs i diverses poblacions segueixen sense electricitat ni aigua corrent

lluvias / periodico

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Mentre l’aigua comença a poc a poc a deixar pas al fang, les zones del sud-est peninsular més afectades per la gota freda o DANA (‘Depressió aïllada en nivells alts’) comencen a avaluar els nombrosos danys que ha provocat un temporal que s’ha cobrat ja sis vides i pot ser que una setena, ja que continua desaparegut un home que va caure a una séquia a la comarca alacantina del Baix Segura, la zona més castigada.

Es tracta d’un ciutadà holandès de 66 anys que va caure a una séquia al poble de Dolores i que es va veure arrossegat per la força de l’aigua. Un helicòpter, equips terrestres amb gossos experts en aquest tipus de situacions i bussejadors (ja que la séquia acaba en una canalització subterrània) participen en una recerca a contrarellotge. «El pronòstic és dolent», va admetre Juan Carlos Fulgencio, el delegat del Govern al País Valencià.

A la zona encara hi ha més de 20 carreteres tallades i d’altres, com la molt transitada N-332, han continuat obertes malgrat que en punts com el que hi ha entre Guardamar del Segura i Sant Fulgenci, l’aigua passava d’un costat a l’altre de la via. En algunes cases d’aquesta última localitat l’aigua continuava traspassant les plantes baixes. Només per part de la UME, quatre equips s’han dedicat exclusivament a l’eixugada entre Rojales i Benijofar

El mal estat de les carreteres ha sigut una de les causes que 20.000 estudiants d’aquesta comarca continuessin sense classe igual com altres centenars a la regió de Múrcia.

Entre les dues zones, més de 500 persones continuen en albergs davant la impossibilitat de tornar a les seves cases i les forces de seguretat han continuat realitzant rescats de persones aïllades per l’aigua. Igualment s’ha repartit aigua i aliments en canoes i motos d’aigua per a aquells que han preferit quedar-se als seus domicilis sense que hi hagués perill per a ells. En pobles com Almoradí continuen sense aigua potable i han tornat a fer ús de camions cisterna per repartir-la.

Segura, desbordat

Als voltants operaris militars i civils han aconseguit tapar, a primera hora de la tarda, una de les motes del riu Segura que s’havia trencat. Tant a Alacant com a Múrcia, han sigut diversos els trams en els quals s’han produït bretxes que han inundat els voltants i que s’han hagut d’anar reparant.

A més de la localització del desaparegut, el restabliment dels subministraments és la prioritat. «Una vegada s’han salvat vides, ara s’han de restablir els subministraments d’aigua, llum i telefonia; en alguns casos es farà de manera conjunta i en d’altres serà una mica més complicat, perquè potser s’han de substituir repetidors o transformadors», ha explicat José María Ángel, responsable d’Emergències de la Generalitat.

Algunes poblacions han posat ja en marxa oficines per poder avaluar les pèrdues i tramitar els ajuts mitjançant el Consorci de Compensació d’Assegurances. El Consell valencià aprovarà divendres el decret que regularà els ajuts. Diverses petites empreses del Baix Segura temen haver de tancar definitivament.

Al camp, la Unió de Llauradors ha calculat que les pèrdues només en aquesta comarca són de 167 milions d’euros i que la collita d’hortalisses s’ha perdut per complet. A la Regió de Múrcia creuen que només reparar les carreteres costarà més de 25 milions.

El temporal, al centre

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha sobrevolat Almeria i ha visitat Almansa, dues de les zones afectades per un temporal que es va desplaçar cap al centre peninsular i va causar estralls a la Comunitat de Madrid, especialment en poblacions com Arganda del Rey, Villar del Olmo o Nuevo Baztan.

Notícies relacionades

La gota freda continuarà aquest dimarts deixant pluges i tempestes més febles que les que es van registrar a l’àrea mediterrània la setmana passada, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia.

Cantàbria, Lleó, Palència, Zamora, Lugo, Ourense i Astúries estaran en risc groc per pluges i tempestes que podran acumular fins a 20 litres per metre quadrat en una hora.

Temes:

Temporals