Temporal històric

La gota freda remet, però continua causant estralls

Busquen un home de nacionalitat holandesa que ha caigut en una sèquia a Alacant

Arganda, que va patir inundacions a l'agost, torna a veure els seus carrers transformats en rius

zentauroepp49871490 grafcva7543  orihuela  alicante   15 09 2019   vecinos de or190915174113

zentauroepp49871490 grafcva7543 orihuela alicante 15 09 2019 vecinos de or190915174113 / MORELL

3
Es llegeix en minuts
Agencias

La devastadora gota freda gota fredaque ha arrasat el sud-est peninsular i ha causat de moment sis morts remet, però continua causant estralls, inundacions i l’emergència continua perquè el riu Segura, al sud del País Valencià, encara està en nivells molt alts i pot provocar noves riuades i destrosses. A més Arganda, una localitat al sud-est de Madrid que ja va patir inundacions importants a finals d’agost, ha reviscut aquest diumenge el desastre amb l’aigua caient en forma decascada sobre les vies del metro i corrent en forma de riu pels seus carrers, arrossegant tot el que arreplegava al seu pas. A més, la Guàrdia Civil busca un home, d’origen holandès, que segons un testimoni ha caigut a una sèquia i ha sigut arrossegat pel corrent. 

El rei Felip VI ha parlat aquest diumenge amb els presidents autonòmics d’Andalusia, Castella-la Manxa, la Comunitat Valenciana i Múrcia per interessar-se per la situació. Així mateix, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, s’ha traslladat a la zona zero, on s’ha declarat «absolutament sobresaltada» després de comprovar els «efectes dantescos» de l’anomenada Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA), com els meteoròlegs es refereixen a la gota freda. El Ministeri de Defensa ha augmentat, de fet, els efectius desplegats a les zones afectades, que sumen ja 1.400 perquè encara queda molt a fer per restablir la normalitat i el risc persisteix. I el president del Govern, Pedro Sánchez, que dissabte va visitar Alacant i Múrcia, anirà dilluns a Andalusia i Castella-la Manxa per comprovar l’abast de les inundacions en aquestes autonomies. 

Càmpings evacuats

Al seu torn, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha demanat un ‘Pla Marshall’ per a la comarca del Baix Segura, per tal de solucionar els problemes econòmics i socials que ha deixat una de les gotes fredes més intenses dels últims anys, ha advertit a la població del sud de la regió que extremi la prudència perquè el riu Segura continua amb nivells «molt alts».

Durant la matinada de dissabte han sigut evacuades 1.500 persones d’un càmping del terme municipal de Crevillent, i un nombre semblant d’un càmping a Guardamar, tots dos a Alacant. A aquests incidents s’ha de sumar una nova ruptura a la mota del riu a Almoradí, que ha obligat a evacuar la pedania d’Heredades. Encara així, la situació millora i ha tornat la llum a aquest municipi alacantí i s’ha restablert la telefonia a la localitat de Dolores. Per comptabilitzar les destrosses, el Govern valencià desplaçarà 130 tècnics a les zones afectades, per tal que n’avaluïn els danys.

Arganda convertida en un riu

A Madrid, la pitjor part se l’ha emportat el sud-est de la regió, on s’ha hagut de tallar la línia 9 del metro i l’autovia A-3, en diversos punts per despreniments i bosses d’aigua. Arganda, com ja va passar a finals d’agost, ha patit un diluvi i com que està situada en un barranc, envoltada de muntanyes, els seus carrers s’han tornat a transformar en rius que han inundat vivendes, comerços i garatges, alhora que han arrossegat cotxes i mobiliari urbà. Una de les imatges més insòlites de la jornada l’ha deixat una UVI mòbil que ha sigut arrossegada diversos metres, a prop de la plaça de toros, on era estacionada a causa de les festes patronals. Afortunadament, no hi ha hagut danys personals greus.

Notícies relacionades

Andalusia, el seu president, Juanma Moreno, ha anunciat una partida de 10 milions d’euros com a primera mesura urgent per afrontar els danys, mentre a Múrcia l’Ajuntament de Cartagena ha tancat els accessos a les platges del mediterrani de La Manga per l’arribada de tonyines que han mort a causa del temporal, procedents d’una granja d’engreixament situada davant la costa.

Afortunadament, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) no té activat cap avís perdilluns. Les pluges es concentraran al centre i la meitat nord peninsular, amb la probabilitat de tempestes, però més suaus.

Temes:

Temporals