09 jul 2020

Anar al contingut

29 detinguts

Cau una xarxa que s'emportava menors de centres de protecció | Vídeo

La víctimes d'aquesta organització de tràfic de persones eren marroquins, algerians, malians i sirians

El Periódico

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb Europol, han desmantellat una xarxa criminal dedicada principalment al tràfic d’éssers humans i a la sostracció de menors dels centres de protecció, amb destinació a França i Bèlgica. 

Segons ha informat aquest matí la Policia Nacional, per això utilitzaven autobusos d’empreses ubicades al Marroc, Espanya i França amb el punt de partida al port d’Almeria; i l’organització comptava amb una xarxa de captadors especialitzats per nacionalitats: marroquins, algerians, malians i sirians. 

En concret, un dels seus membres sostreia  menors malians d’un centre de protecció d’Almeria per ser traficats a Europa.

Durant aquesta operació s’han detingut 29 persones per afavoriment de la immigració clandestina, sostracció de menors en centres de protecció, pertinença a organització criminal i delicte contra la salut pública. 

D’ells, 26 han sigut detinguts a Espanya (11 a Almeria, 5 a Múrcia, 3 a Alacant, 3 a Barcelona, 2 a València, 1 a Tarragona i 1 a Bilbao) i tres a França. Onze han ingressat a presó provisional sense fiança. Després de 14 entrades i registres, s’ha intervingut més de 33.000 euros, diversa documentació, material informàtic, més de 200 quilograms d’haixix, un vehicle i un remolc.

Captaven immigrants

I és que, segons afegeix la nota, aquesta xarxa criminal a més feia servir els autobusos per al tràfic d’haixix, contraban de tabac i espècies cinegètiques, ocultant les mercaderies en buits fets per a tal efecte. 

El punt de partida era el port de Almeria, des d’on alguns dels detinguts captaven immigrants que acabaven d’arribar a Espanya en pastera o d’una altra forma clandestina. Els oferien portar-los amb autobús fins a França o Brussel·les cobrant-los fins a tres vegades més que a un passatger regular.

Igualment a Almeria, l’organització criminal comptava amb els serveis d’una persona que oferia allotjament als immigrants irregulars als seus pisos a canvi d’una elevada contraprestació econòmica, havent de pagar per dormir amuntegats en habitacions. A més, els capturadors controlaven el contraban de tabac, tràfic d’haixix i espècies cinegètiques al port.

Des d’Almeria, els autobusos iniciaven dues rutes, una amb destinació a Estrasburg (França) i una altra amb destinació a Brussel·les (Bèlgica), i les dues rutes tenien nombroses parades al llarg de la costa mediterrània perquè hi pugessin més immigrants. 

Menors no acompanyats

«Són les denominades ’taquilles black’ i se situaven en hotels o locutoris, coneguts pels immigrants, localitzats a Múrcia, Alacant, Barcelona i Tarragona. Van arribar a professionalitzar el negoci a les estacions d’autobusos de Madrid, Barcelona i Múrcia ja que comptaven amb sòlids contactes criminals que els aconseguien passatgers irregulars i menors estrangers no acompanyats», agrega el comunicat.

A l’arribar a La Jonquera tots els passatgers irregulars baixaven i els separaven en grup perquè continuessin amb taxi fins a la primera estació de servei a França, on tornaven a pujar a l’autobús per continuar el viatge.

Per posar fi a l’entramat criminal, es va dissenyar un operatiu policial per fer 14 entrades i registres simultanis a domicilis i locals assentats pels detinguts: sis a Almeria, tres a Múrcia, una a Alacant, dos a Barcelona, un a Tarragona i un a França.

S’han intervingut més de 33.000 euros en efectiu, diversa documentació que acredita el tràfic d’éssers humans, material informàtic, més de 200 quilograms d’haixix, un vehicle i un remolc.