30 set 2020

Anar al contingut

PROBLEMA SANITARI

Els EUA activen la lluita contra el cigarret electrònic per frenar l'addicció juvenil

Trump anuncia un pla imminent per retirar del mercat productes de gustos

Un de cada quatre estudiants d'institut 'vaporeja', més del doble que fa dos anys

Idoya Noain

Cigarrets electrònics.

Cigarrets electrònics. / ARXIU / REUTERS

Durant més d’una dècada, el cigarret electrònic ha tingut pràcticament carta blanca als Estats Units però la permissivitat arriba a la seva fi. Aquesta setmana l’Administració de Donald Trump ha anunciat que «en les pròximes setmanes» l’Agència de Medicaments i Aliments (FDA per les sigles en anglès) presentarà un pla per eliminar del mercat tots els productes de gustos per als dispositius, incloent-hi els mentolats, fins que els productors aconsegueixin l’aprovació de l’agència amb unes altres directrius. I el mateix president Trump, que porta gairebé tres anys de mandat amb la desregulació com un dels seus principis motors, en aquest cas estudia «regles i regulacions molt contundents».

Per entendre aquest inusual impuls normatiu federal d’una administració al·lèrgica als límits empresarials cal tenir en compte els interrogants no resolts sobre els efectes del vaporeig en la salut, intensificats aquest estiu per sis morts i gairebé 400 ingressos hospitalaris als EUA per malalties pulmonars vinculades, tot i que encara sense exactitud, amb l’ús dels dispositius electrònics per consumir productes de cànnabis i tabac. Sobretot, no obstant, cal repassar les alertes severes que des de fa temps proclamen els experts mèdics i les autoritats sanitàries després que el vaporeig s’hagi estès entre els menors dels EUA i hagi arribat al rang d’«epidèmia». Aquest consum no només preocupa per l’efecte nociu potencial en el desenvolupament juvenil, sinó també perquè apunta a revertir dècades de progrés i crear una nova generació d’addictes.

Una qüestió personal i social

Trump sembla estar impulsat, en part, per un factor personal i dimecres en la seva compareixença va citar la primera dama, Melania Trump, que s’ha declarat «profundament preocupada» i que va participar en la sessió informativa que el president va mantenir amb el secretari de Sanitat, Alex Azar, i el comissionat en funcions de la FDA, Ned Sharpless. El mandatari ha parlat aquests dies, igualment, de la preocupació de la seva dona i d’ell mateix pels riscos per al seu fill Barron, de 13 anys. Però la seva acció respon també a un clam creixent des de les més altes instàncies mèdiques públiques i privades i a la pressió dels pares, els legisladors i els educadors per posar límit a un mercat que ha crescut amb poc o cap control fins a convertir-se en un gegant que l’any passat va generar 9.000 milions de dòlars en vendes.

Apostant per la utilitat del cigarro electrònic per ajudar els fumadors tradicionals a abandonar el tabac, l’Administració de Barack Obama va ser laxa en la seva regulació i el cigarro electrònic no va entrar fins al 2016 sota la supervisió de la FDA, que va començar lentament a fer uns passos tímids. Aquests es van intensificar quan el doctor Scott Gottlieb es va posar al capdavant de la FDA amb la presidència de Trump, però es van tornar a encallar una mica després de la seva dimissió a l’abril i la seva substitució per Sharpless, encarregat de reactivar i reforçar ara la regulació federal, que avança més lenta que l’estatal o la municipal. Michigan, per exemple, és el primer estat que ja ha prohibit tota la venda de productes de vaporeig de diferents gustos, i des d’aquest estiu la ciutat de San Francisco també té vetada la venda dels cigarros electrònics i els seus productes associats. A tot plegat se suma l’anunci efectuat aquest diumenge pel governador de l’estat de Nova York. Andrey Cuomo ha avançat que també prohibirà els dispositius de gustos diferents.

Arrels i xifres de l’epidèmia

L’accessibilitat i l’atractiu dels dispositius, combinats amb una publicitat agressiva destinada als menors, d’empreses com el gegant Juul, que controla més del 70% del mercat i obté el 85% dels seus ingressos per la venda de productes de gustos, va contribuir a popularitzar el seu ús entre els joves. Aquesta mateixa setmana la companyia rebia cartes d’advertència de la FDA per haver publicitat els seus productes, tant a adults com a joves, com el 99% més segurs que el tabac tradicional. I tot i que ja l’any passat, sota la pressió dels reguladors, Juul va retirar de les botigues físiques els líquids de fruites i dolços; va canviar la seva estratègia a les xarxes socials per centrar-se només en la gent més gran de 35 anys i va endurir els controls de la venda ‘online’, les tendències que ha contribuït a crear no semblen tenir de moment marxa enrere.

Segons les dades que dimecres va esmentar Azar, cinc milions de menors nord-americans estan fent servir cigarrets electrònics. El percentatge d’estudiants d’institut que vaporegen està en el 25%, un increment del 4% respecte a l’any passat i més del doble que les xifres del 2017 (11%). I una majoria aclaparadora dels joves admeten que consumeixen gustos de fruites o mentolats.

El misteri de sis morts i 380 malalties pulmonars severes 

De moment és un misteri sense resoldre, amb múltiples interrogants però també amb algunes certeses. Sis morts i 380 casos de malalties pulmonars severes durant les últimes setmanes als Estats Units han sigut vinculats pel Centre de Control i Prevenció de Malalties a l’ús dels dispositius electrònics per consumir productes de cànnabis i tabac. I mentre les autoritats i la ciència proven d’intentar determinar-ne les causes, les circumstàncies i un nexe potencial, s’apressa els ciutadans, especialment als no fumadors i els adolescents, a no ‘vaporejar’ gens. També, a no comprar vaporejadors ni líquids al mercat negre ni alterar-los.

Ningú ha pogut determinar encara amb exactitud si hi ha cap vincle entre tots els casos, que s’han registrat a 36 estats del país, on els afectats, des d’adolescents sense antecedents fins a persones de mitjana edat amb i sense problemes respiratoris previs, van patir símptomes primerencs com la fatiga, la nàusea, vòmits, tos i febre. Aquests van augmentar per la falta de l’alè, tan extrema com per anar emergències o ser hospitalitzats. I tot i que als escàners es veuen senyals del que semblaven pneumònies bacterianes o víriques, a les proves posteriors no es detecta cap infecció.

En els casos que va estudiar ‘The New England Journal of Medicine’, a Illinois i Wisconsin, per exemple, el 94% va requerir hospitalització i gairebé un terç va necessitar respiració assistida. En entrevistes a 41 malalts, el 80% va reconèixer haver utilitzat els dispositius electrònics per fumar THC, el component químic psicoactiu de la marihuana, però el 17% va dir que només va consumir productes de tabac. I en una part significativa de les mostres agafades als afectats s’han trobat restes de l’acetat de vitamina E, un complement que habitualment s’està barrejant amb l’oli de cànnabis i els efectes del qual en la salut una vegada que s’aspira el líquid escalfat encara no estan determinats. Aquest oli també és el focus de la investigació a Nova York.

Tot intensifica un puzle complex. Ningú pot contestar per què s’ha obert aquesta crisi ara quan els vaporejadors i els líquids fa anys que són al mercat. I tot i que ningú té cap resposta definitiva, una hipòtesi apunta al mercat negre creixent de productes de la marihuana (legalitzada a 33 estats però encara una substància controlada a nivell federal). També es recorda que proliferen succedanis de líquids de tabac, així com la cada vegada més freqüent adulteració o combinació casolana de líquids.

El que també és innegable és que s’ha estès l’ús dels dispositius electrònics. I com va recordar el ‘New England Journal of Medicine’, «l’aerosol del cigarro electrònic no és innocu, pot exposar als usuaris a substàncies que se sap que tenen efectes adversos en la salut, incloent-hi partícules ultrafines, metalls pesants, components orgànics volàtils i altres ingredients nocius».