Sanitat admet «errors» en el brot de listèria i proposa millorar les notificacions

La ministra assegura que la crisi alimentària està en «fase de resolució», tot i que encara s'esperen nous casos

El Ministeri prepara un nou decret de vigilància de salut pública i proposa revisar el protocol de la malaltia

la ministra de sanidad maria luisa carcedo propone mejorar la calidad de las notificaciones tras el brote de listeria / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha admès aquest dijous que en el brot més gran de listeriosi que ha patit Espanya, el provocat per la carn La Mechá i altres aliments elaborats per l’empresa andalusa Magrudis, hi ha hagut una «cadenad’errors» i »responsabilitats acumulades» a causa de les «dificultats» que ha creat l’empresa, que no va informar de tots els productes que podien estar infectats i les seves marques. 

Així mateix, ha reconegut que les administracions implicades -l’ajuntament de Sevilla, la Junta d’Andalusia i el Ministeri- han emès «informacions contradictòries». Segons la seva opinió, el Govern autonòmic, en mans del PP i Cs, ha millorat «la qualitat i oportunitat» de la informació transmesa just quan va començar a «remetre el brot», que ha afectat 214 persones i ha provocat 3 morts, pels volts del 23 d’agost.

Malgrat aquesta petita clatellada, la ministra no ha volgut centrar la seva compareixença al Congrés per informar sobre la gestió, per part del Ministeri, de l’emergència sanitària, en la descoordinació i els errors, com sí que han fet la majoria dels grups d’oposició. Després de deixar clar que «les xarxes nacionalsd’alertes han funcionat» i que les Comunitats Autònomes són les responsables del control sanitari de la producció i manipulació dels aliments i no el Govern central, ha assenyalat que, igual com en anteriors crisis, l’important és «analitzar la possibilitat de millora».

En aquest sentit, ha explicat que el seu departament treballa des de fa mesos en un nou decret de vigilància de salut pública, que ampliarà la xarxa, «incrementarà la qualitat de les notificacions» i «agilitarà la intervenció de les administracions» davant de malalties de declaració obligatòria com ara la listeriosi. Així mateix, Sanitat proposarà a les autonomies la revisió del sistema i del protocol de la listèria, sent la Ponència del Consell Interterritorial la que ha de valorar «la utilitat i oportunitat de millorar la sensibilitat del sistema», prenent com a referència les anàlisis internes i els d’altres països.

Els afectats

Notícies relacionades

La ministra de Sanitat ha detallat que, fins al dia d’ahir, Andalusia havia confirmat 205 casos, el 58% dones, 34 de les quals estan embarassades. De fet, el consum d’aliments de Magrudis ha provocat sis avortaments, ja que el bacteri Listeria monocytogenes amb prou feines afecta les persones sanes, però provoca quadres greus com ara meningitis, septicèmia i avortaments a embarassades, persones amb el sistema immunitari debilitat, menors i persones grans. De fet, de les tres persones mortes per la intoxicació alimentària, dues eren majors de 70 anys i presentaven patologies prèvies greus i la tercera tenia més de 90 anys.

En aquest context, Carcedo ha assegurat que la crisi «es troba en fase de resolució», ja que entre els casos confirmats, l’últim va iniciar símptomes el 21 d’agost. Tot i així, ha assenyalat que «s’espera un petit degoteig de casos en els pròxims dies en persones que es trobin encara en un període d’incubació o que consumeixin productes que guarden a casa i no els hagin rebutjat».