A LA BADIA D'ALGESIRES

Trobat un exemplar de dofí híbrid a alta mar per primera vegada

Es tracta d'un exemplar híbrid entre dofí mular -el dels delfinaris- i dofí comú, en perill d'extinció a les costes andaluses

Els investigadors del Laboratori de Biologia Marina de la Universitat de Sevilla són els responsables de la troballa

zentauroepp44050677 29 de junio del 2018  delf n mular  foto proporcionada por e180629114957

zentauroepp44050677 29 de junio del 2018 delf n mular foto proporcionada por e180629114957

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Investigadors del Laboratori de Biologia Marina de la Universitat de Sevilla han trobat per primera vegada al món un exemplar de dofí híbrid a alta mar –en captivitat sí que es coneixia aquest tipus d’hibridació–. L’animal, barreja de dofí mular –el dels delfinaris– i dofí comú –que està en perill crític d’extinció a les costes andaluses– s’ha trobat, concretament, a la Badia d’Algesires, un dels llocs més importants a Espanya per a l’observació de dofins comuns. Aquests estudis s’han desenvolupat també amb la col·laboració de l’Àrea d’Investigació R+D+Aceptari de l’Aquari de Sevilla i l’empresa de ‘whale watching’ de Gibraltar, Dolphin Adventure.

Segons va explicar el responsable del grup d’investigació, el catedràtic Jose Carlos García Gómez, no "es tracta d’una nova espècie de dofí, però sí d’una situació d’hibridació anormal i atípica, producte d’un forçament reiterat de relacions sexuals entre dues espècies que amb prou feines es relacionen en la naturalesa però que ha sigut propiciada per la situació inèdita d’adopció, mantinguda en el temps". 

Fruit d’una adopció

Notícies relacionades

Així, el mamífer albirat l’agost del 2016, es deu a més de 10 anys d’"una sort d’adopció" d’una femella de dofí mular per ramats de dofins comuns a la badia, segons ha informat la Universitat de Sevilla en una nota. Les temptatives d’aparellament de mascles de dofí comú amb la mular "adoptada" han sigut freqüents durant anys i el resultat ha sigut la fecundació de la femella de dofí mular amb el resultat del primer dofí híbrid a alta mar.

La badia d’Algesires és un dels enclavaments a Espanya més importants, sensibles i vulnerables per a l’observació controlada a prop de la costa de dofins comuns i llistats (periòdicament, de dofins mulars), especialment, perquè és zona de reproducció, cria i alimentació. Això requereix "un pla de protecció, vigilància i conservació específics del lloc". La badia, d’altra banda, és molt antropizada i "existeix molt risc de col·lisió" amb els dofins i les seves cries d’embarcacions esportives i motos aquàtiques.