ACORD EXTRAJUDICIAL

Purdue ofereix milers de milions per tancar les demandes per la crisi dels opioides

La família Sackler es desvincularia completament de la companyia que els va fer multimilionaris amb la venda de l'OxyContin

zentauroepp47533998 file   in this aug  17  2018 file photo  family and friends 190828191626

zentauroepp47533998 file in this aug 17 2018 file photo family and friends 190828191626 / Jessica Hill

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

De totes les farmacèutiques dedicades a la vendad’analgèsics opioides, cap està tan associada a la devastadora crisi social i sanitària generada als Estats Units per aquests medicaments com Purdue Pharma, el fabricant de OxyContin, la droga que s’ha convertit en el símbol de l’epidèmia. Després de facturar més de 35.000 milions de dòlars amb les seves vendes des que sortís al mercat el 1996, la companyia de la família Sackler s’enfronta ara a centenars de demandes per haver“tergiversat de forma escandalosa” els riscos d’addicció dels seus fàrmacs per aldolor crònic, segons consta als documents judicials. En resposta a aquesta ofensiva legal, que ha posat en perill la viabilitat de l’empresa, Purdue ha ofert fins a 12.000 milions de dòlars per tancar extrajudicialment totes les demandes. 

La notícia revelada per NBC News i més tard confirmada per altres mitjans arriba només un dia després que un tribunal d’Oklahoma condemnés Johnson & Johnson a pagar 574 milions de dòlars per haver contribuït decisivament a estendre l’epidèmia en l’estat. Una sentència que marca un abans i un després en l’intent de les diferents administracions per recuperar part de la factura deixada per la crisi i fer seure els seus responsables al banc dels acusats. En les últimes dues dècades centenars de milers de nord-americans han mort per sobredosi d’opioides legals i il·legals. Una acció que li ha costat al país 504.000 milions de dòlars, segons va estimar fa dos anys un informe del Consell d’Assessors Econòmics de la Casa Blanca.

La proposta de Purdue aspira a tancar d’una tacada les més de 2.000 demandes que enfronta d’estats, municipis, comtats o grups de pacients. Litigis com el que va presentar al maig l’estat de Nova Jersey acusant els Sackler d’haver “aixecat un imperi multimilionari basat en l’addicció”.La setmana passada els seus representants es van reunir amb advocats dels demandants a Cleveland i els van oferir una quantitat que oscil·la entre els10.000 milions i els 12.000 milions. D’auests, uns 3.000 milions sortirien directament de la butxaca dels Sackler, una de les 20 famílies més riques dels EUA, segons la llista Forbes. 

Notícies relacionades

El gruix del pagament, no obstant, no seria en efectiu. Purdue es declararia en fallida per transformar la companyia en un fideïcomís públic, que serviria perquè tots els beneficis de la venda dels seus medicaments –no només els opioides– vagin per als demandants. Paral·lelament, donaria a les administracions implicades en el litigi els fàrmacs que està desenvolupant per tractar l’addicció als opioides. Al paquet també s’inclourien ingressos de la venda de Mundipharma, la xarxa de companyies associades propietat dels Sackler que comercialitza els seus productes fora dels EUA. 

Si els demandants acaben acceptant l’oferta, el clan es desvincularia completament de l’empresa que els va fer multimilionaris i, amb el va arruïnar la seva reputació, construïda a cop de filantropia. Algunes de les galeries d’art més importants del món han anunciat en els últims mesos que deixaran d’acceptar donacions dels Sackler o retiraran el seu nom d’alguns pavellons després de ser objecte de diverses protestes organitzades per grups d’activistes