ALS ESTATS UNITS

Nestlé pretén extreure més de quatre milions de litres d'aigua al dia d'unes fonts protegides

Ginie Springs és una font natural protegida, on habiten 15 espècies de tortugues

La multinacional suïssa vol multiplicar per quatre la quantitat d'aigua que se n'extreu actualment

ginnie springs-1

ginnie springs-1

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ginnie Springs, al nord de l’estat de Florida (Estats Units), és un petit paradís d’aigua cristal·lina per als amants de la natura i els esports aquàtics. Envoltades d’arbres i de coves de pedra calcària, aquestes fonts naturals alberguen15 espècies de tortugues –un quart de totes les que habiten al país nord-americà– i són una de les moltes fonts que flueixen del riu de Santa Fe.

Aquest paradís natural, que es troba immers en un procés de recuperació de cabal, podria veure’s aviat amenaçat per l’arribada d’un gegant de l’alimentació: Nestlé. Diferents organitzacions mediambientals van posar el crit al cel al conèixer els plans de la multinacional suïssa: extreure més de quatre milions de litres d’aigua al dia per comercialitzar-la com ja fa amb les seves marques Zephyrhillsb i Pure Life, sota les quals comercialitza aigua extreta d’altres fonts de l’estat de Florida, amb què posa en risc l’ecosistema i la mateixa supervivència del lloc.

D’un a quatre milions

Seven Springs és l’empresa que fins ara tenia el permís per explotar aquestes aigües. No obstant, la quantitat diària que en retirava era d’un milió de litres, una cosa que Nestlé pretén multiplicar per quatre. Els plans de la companyia suïssa passen perquè Seven Springs aconsegueixi renovar aquest permís i que aquesta li faci de proveïdor i li vengui l’aigua a un preu que de moment es desconeix.

Mentre que el Suwannee River Management District va avisar que no podien garantir el nou permís fins que la companyia sol·licitadora demostrés que “no hi hauria cap canvi en els nivells d’aigua” ni cap “impacte negatiu en la qualitat de l’aigua, la vegetació, la població animal”, Nestlé fa mesos que prepara la seva arribada a Ginnie Springs. A començaments d’any, la multinacional va adquirir una planta d’embotellament a High Springs, a pocs quilòmetres de la font.

Sense deixar empremta

Notícies relacionades

L’entitat sense ànim de lucre, Our Santa Fe River, ha iniciat una campanya per aturar els plans de Nestlé. “El riu Santa Fe està ja en risc i ni tan sols arriba prou aigua de l’aqüífer per omplir aquesta meravellosa font, que té un importantíssim valor cultural i una vital importància per a l’ecosistema”, va declarar al ‘The Guardian’ Merrillee Malwitz-Jipson, activista i membre de la junta d’Our Santa Fe River, que va considerar que “és impossible treure milions de litres d’aigua sense deixar empremta”.

Des de Nestlé, les activitats extractives del qual ja han provocat controvèrsies en més d’una ocasió, neguen qualsevol impacte negatiu al paisatge i s’esforcen aclarir algun conceptes que consideren erronis: “No volem extreure aigua d’una font de caràcter públic, sinó comprar aigua a una empresa privada que posseeix els permisos pertinents” i insisteixen que el seu negoci depèn de la qualitat de l’aigua extreta, per la qual cosa “no tindria sentit invertir milions de dòlars només per esgotar els recursos naturals en els quals es basa el nostre negoci”.