60 QUILÒMETRES DE PERÍMETRE

Incendi sense control: 9.000 evacuats i 6.000 hectàrees cremades a Gran Canària

Les flames afecten ja el parc natural de Tamadaba, la joia verda de l'illa, amb centenars d'espècies endèmiques

L'escasses pluges i un successió d'onades de calor estan darrere de l'estiu negre que pateixen els boscos de les illes

20190819 449371 incendioe 1 31 / periodico

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

L’incendi de Gran Canària ha afectat més de 6.000 hectàrees, ha provocat el desallotjament de 9.000 persones i es manté actiu amb els esforços concentrats a evitar que el foc arribi als nuclis poblats, quan es compleixen 48 hores des que es va iniciar dissabte passat.

Les evacuacions continuen i a primera hora d’aquesta tarda s’ha desallotjat el barri d’Ayacata i, posteriorment, el de La Cumbre, tots dos en el municipi de Tejeda, la conca del qual proven de protegir de la propagació del foc, que afecta a més el parc natural de Tamadaba.

Vint carreteres de l’illa han sigut tallades i no està previst que les persones desallotjades puguin tornar aquest dilluns a les seves cases. 

Desplegament important

L’incendi té un perímetre de 60 quilòmetres i afecta vuit municipis de l’illa, ha assenyalat el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, que juntament amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha informat de l’evolució del foc.

El ministre ha dit que les dues pròximes jornades seran crucials en l’evolució del foc; en la seva extinció treballen gairebéun miler de persones i 14 aeronausen un dels desplegaments més importants que s’han realitzat a les Canàries i a Espanya en un dispositiu contraincendi.

Es preveu que en les pròximes hores baixin les temperatures i augmenti la humitat ambiental, després d’un cap de setmana d’alerta per intensa calor, fet que permetria avançar en el control del foc.

Parc afectat

Els esforços es concentren sobretot a contenir l’avanç cap als municipis d’Agaete i La Aldea, el front més complicat, i també cap a Tejeda, on el foc es manté actiu malgrat els esforços, ha indicat el cap de servei de la Direcció General de Seguretat del Govern canari, Florencio López.

A la zona d’Agaete i La Aldea, on es troba el Parc Natural de Tamadaba, només es pot actuar per aire, ja que és molt perillós fer-ho per terra, perquè hi ha gran risc que els mitjans terrestres quedin atrapats.

Afortunadament, hi ha zones de la pineda de Tamadaba que no han sigut afectades i no "s’està fent gaire mal", de manera que el foc avança com si fos una crema controlada, però tot dependrà de com evolucioni el vent, segons López.

Planas ha reconegut que estem en "un moment crític" en la lluita contra "aquest gravíssim incendi", ha destacat el recolzament que l’Estat està donant a les Canàries per a l’extinció del foc i ha insistit que la prioritat és evitar la pèrdua de vides humanes.

A les aeronaus que actualment treballen en l’extinció s’unirà en les pròximes hores un avió especialitzat en la coordinació de mitjans aeris, que permetrà més seguretat i eficàcia a l’aigua que es llança sobre el foc.

També arribarà a Gran Canària un dron d’última generació que permet fer imatges nocturnes en ‘streaming’ i conèixer amb exactitud la situació sobre el terreny.

Catàstrofe ambiental

L’incendi ha ocasionat una "catàstrofe ambiental sense precedents a l’illa" que, en una primera valoració, ha afectat més de 150 espècies vegetals terrestres, que, a més, són endèmiques d’aquest territori insular, ha assegurat el director del Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo, Unitat Associada al CSIC que depèn del Cabildo de Gran Canària, Juli Caujapé. Entre aquestes figuren unes 60 espècies vegetals terrestres que són exclusives de Gran Canària, com ara la matricària platejada d’Artenara.

La crisi climàtica, l’orografia, les condicions atmosfèriques i la falta de prevenció contra els incendis han facilitat la propagació d’aquest foc, segons han explicat a Efe diversos experts consultats sobre la dificultats per controlar aquest incendi.

Les "condicions orogràfiques de les Canàries dificulten les tasques", ha assegurat l’enginyer tècnic forestal i funcionari interí del Cabildo de Gran Canària Javier Blanco, que ha explicat que les illes occidentals comparteixen "més o menys les mateixes característiques, són molt escarpades i amb molta vegetació".

D’altra banda, el Cabildo de Gran Canària ha rebut nombrosos animals, molts voluntaris i diverses donacions de farratge des que va oferir les instal·lacions de la seva Granja Agrícola Experimental als ramaders afectats per l’incendi forestal declarat dissabte a l’illa

Moltes vivendes afectades

El nombre de desallotjats es va multiplicar per dos en només unes quantes hores, amb moments d’especial nerviosisme entre els veïns que veien com les flames i el fum s’acostaven a unes vivendes que havien de deixar abandonades. Grillo ha explicat aquest dilluns que encara no hi havia dades sobre quantes vivendes s’han vist afectades pel foc, però ha augurat que serien "moltes". 

Notícies relacionades

Els moments de més tensió els van patir durant tota la nit uns 85 veïns del municipi d’Artenara que van ser obligats a quedar-se a la població, dins d’un centre cultural, perquè era més perillós sortir, envoltat com estava el poble per les flames i el fum.

A la nit es va haver dedesallotjar el nucli urbà complet de Valleseco (ajuntament amb 3.784 habitants), el barri d’El Carrizal de Tejeda, al cim, i els barris d’El Valle i El Risco, a Agaete, a prop del cap de l’incendi, al nord-oest de l’illa. També, les poblacions de Saucillo, a Gáldar, i Aiguabeneiteres i Troya, a Agaete.