Investigació a Mallorca

La Guàrdia Civil registra ordinadors de l'exregidora de Barcelona Imma Mayol

Des de 2015 fins a l'abril ha sigut gerent de l'empresa pública Emaya, d'aigües de Palma de Mallorca

El Seprona investiga un delicte mediambiental suposadament comès per la firma a la capital balear

undefined11849212 barcelona 27 11 2009  sociedad bcn pleno municipal en el ayu190816190656

undefined11849212 barcelona 27 11 2009 sociedad bcn pleno municipal en el ayu190816190656 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Agents de la Guàrdia Civil en funció de policia judicial es van personar dimecres passat al domicili barceloní de l’exdiputada i exregidora de l’Ajuntament de Barcelona Imma Mayol per accedir a material informàtic seu, concretament a un ordinador i un telèfon mòbil.

L’escorcoll és part de la investigació sobre la possible comissió d’un delicte mediambiental a les Balears per l’empresa pública Emaya, que segueix el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de l’institut armat. L’operació continua oberta, segons fonts policials, i amb actuacions sota secret per ordre d’un jutjat d’instrucció de Palma de Mallorca.

Diversos serveis

Des del 2015 i fins a l’abril passat, Mayol ha ocupat el lloc de gerent de l’empresa pública municipal Emaya de Palma de Mallorca. La firma gestiona els serveis d’aigües, neteja, clavegueram i residus de la capital balear, que és la ciutat d’origen de Mayol.

Emaya, amb 114 milions d’euros de pressupost, és una de les societats públiques més grans de les Balears. En els últims quatre anys ha sigut feu de dirigents ecosobiranistes de Més, partit que es va repartir el Govern municipal amb els socialistes balears en l’anterior legislatura.

Consultada per EL PERIÓDICO, Imma Mayol no va voler fer declaracions. En la mateixa jornada de dimecres, la Guàrdia Civil va registrar dependències d’Emaya a Palma. Les indagacions inclouen també, segons fonts pròximes a la investigació, l’expresidenta d’Emaya, Neus Truyol, i diversos directius i tècnics de la firma.

Altres investigacions

La investigació del Seprona en succeeix una altra de la Guàrdia Civil sobre el funcionament intern de l’empresa, que també continua oberta. Es va desenvolupar el novembre de l’any passat i va tenir com a objectiu perseguir la presumpta falsificació de sis títols acreditatius de domini de la llengua catalana en un procés de selecció de personal de l’empresa municipal.

En part per la seva gran mida i àmplies competències, Emaya ha sigut objecte en el passat d’altres investigacions i denúncies per suposats casos de favoritisme i irregularitats. El socialista balearRamon Perpinyàés l’actual president de la societat.

Notícies relacionades

Aquest cas té de fons una guerra del sector nàutic amb l’esquerra local, segons fonts municipals. Emaya va atraure queixes d’empresaris per presumpte descontrol en l’abocament d’aigües residuals a la badia de Palma per col·lectors desbordats quan plou. Els abocaments obligaven a col·locar la bandera vermella a les platges afectades.

Mayol, històrica dirigent del PSUC i d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) va ser tercera tinenta d’alcalde del consistori de Barcelona en el govern encapçalat pel socialista Jordi Hereu, que havia substituïtJoan Clos al capdavant de l’alcaldia.