ESTUDI

La catximba té tantes substàncies tòxiques com el cigarret

Un estudi revela els riscos d'aquesta manera de fumar, utilitzada ja per un de cada cinc universitaris als EUA i Europa

zentauroepp2303162 cornella 9 10 04 fira high life en la fira foto albert bertr190815103907

zentauroepp2303162 cornella 9 10 04 fira high life en la fira foto albert bertr190815103907 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’ús de la catximba  ha crescut en popularitat en els últims anys. De fet, un de cada cinc estudiants universitaris als Estats Units i Europa l’ha provat, però aquesta pràctica podria ser més perillosa que altres maneres de fumar, segons un nou estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Califòrnia a Irvine (Estats Units), publicat a la revista 'Aerosol Science and Technology'.

Utilitzant un aparell de proves fet a mida, aquests químics van analitzar les emissions durant una típica sessió de catximba i van descobrir que una extracció d’una pipa pot contenir tantes substàncies nocives com el fum d’un cigarret sencer.

"El fum inhalat directament per l’usuari té moltes substàncies químiques tòxiques i nocives, com la nicotina, que pot conduir a l’addicció al tabac; compostos de carbonil irritants; i la benzina, un conegut carcinogen. I a causa del volum més gran inhalat per cada pipada i a la durada més gran de la sessió de fumar, la catximba sovint dona una dosi més alta d’aquests químics al fumador", adverteix l’autora principal del treball, Veronique Perraud.

En el seu treball, també han evidenciat que la catximba també produïa una gran quantitat de monòxid de carboni (CO), principalment de la crema de carbó vegetal per escalfar el tabac o la barreja d’herbes al seu bol. L’estudi, de fet, refereix diversos casos en els quals els usuaris d’aquesta pipa han patit intoxicació per CO. A més de provar el tabac comú, el grup va estudiar una barreja d’herbes sense nicotina, comercialitzada com una alternativa més saludable, i va descobrir que tenia nivells encara més alts de gasos tòxics presents en el fum comú.

Partícules ultrafines

Malgrat que estudis anteriors han detallat els riscos de la catximba, aquesta investigació és la primera en caracteritzar les partícules ultrafines (diàmetre inferior a 100 nanòmetres) en el fum inhalat. Utilitzant un parell d’espectròmetres de masses, els científics van mesurar la composició química tant dels gasos com dels sòlids emesos durant una sessió de catximba en temps real, una diferenciació clau respecte a treballs anteriors.

"Típicament, els investigadors recollien mostres d’un filtre que capturava el fum i les partícules de tota una sessió, però a través de la nostra tècnica de provar les emissions al principi, a la meitat i al final d’una sessió de fumar, vam poder demostrar que un fumador de catximba està exposat a una quantitat més gran de partícules ultrafines durant els primers 10 minuts en comparació amb la resta del temps", assegura Perraud.

Aquestes minúscules partícules poden plantejar riscos significatius per a la salut perquè poden penetrar profundament en el sistema pulmonar, i les més petites poden creuar fàcilment la barrera hematoencefàlica.

La catximba i el tabac

"Un dels grans mites sobre l’ús de la catximba és que l’aigua del bol filtra els productes químics tòxics, i proporciona un escut per al fumador. En el nostre estudi, mostrem que aquest no és el cas per a la majoria dels gasos i que, possiblement a causa del seu efecte de refredament, l’aigua en realitat promou la formació de partícules ultrafines", detalla la investigadora.

Una altra diferència entre la catximba i el fumar cigarrets és la temperatura a què es crema el tabac. El contingut del bol de narguil cremat en fred va produir composicions químiques menys complexes que les que es produeixen en el fum dels cigarrets, però amb una quantitatmés gran de derivats del sucre, així com glicerol. Quan s’escalfa, aquesta substància normalment inofensiva que s’utilitza com a additiu alimentari es descompon, i crea petits aldehids que són irritants i potencialment cancerígens.

Notícies relacionades

Aquest no ha sigut l’únic estudi que ha advertit sobre els perills de la catximba. Una investigació de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (Estats Units) l’agost del 2018 va revelar que fumar aquesta pipa d’aigua provoca efectes negatius similars als que produeix el tabac tradicional, com és el desenvolupament de problemes cardiovasculars.

Van demostrar que amb una sola sessió de catximba la pressió arterial i la freqüència cardíaca augmenta en 16 batecs per minut, així com les mesures de rigidesa arterial, un factor de risc clau en el desenvolupament d’afeccions cardiovasculars com atac cardíac o accident cerebrovascular. L’augment de la rigidesa arterial va ser comparable a les dades observades pels fumadors de cigarrets després de fumar.

Temes:

Tabaquisme