OPERACIÓ ALADÍN

Detinguts cinc treballadors del port de Màlaga que intentaven obrir una nova via d'entrada de droga

La xarxa de narcos havia fet un primer enviament de prova de 8 quilos de cocaïna des del Brasil via València

malaga / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Policia Nacional i l’Agència Tributària han avortatl’intent d’una banda de narcotraficants d’obrir una nova via d’entrada de cocaïna a Espanya a través del port de Màlaga, eludint així la intensa vigilància a què estan sotmesos altres ports considerats tradicionalment via d’arribada d’estupefaents. L’operació policial s’ha saldat amb sis registres, la confiscació dels vuit quilos de droga enviats com a prova i la detenció de vuit persones, entre elles cinc treballadors de les instal·lacions portuàries amb accés directe als contenidors que s’havien mostrat disposats a col·laborar a canvi d’una contraprestació econòmica.

L’operació, batejada com a Aladín, va començar el mes de juliol passat, quan es va detectar una partida de coca a l’interior d’un contenidor que era alport de València esperant per ser traslladat a Màlaga. Segons fonts policials, era una prova que l’organització provava d’introduir en el nostre país mitjançant el mètode del‘ganxo cec’, una fórmula consistent que una vegada revisats els contenidors de mercaderies pels funcionaris de Duanes, els empleats còmplices tornen a obrir-los per introduir la droga i col·locar precintes pràcticament idèntics als anteriors.

Els agents havien identificat una partida sospitosa de 12 contenidors que tenien el seu origen al port brasiler de Santos. El precinte d’un dels enviaments no coincidia amb el que figurava en el coneixement d’embarcament procedent del port de Salvador (Brasil). Després d’obrir-lo es va observar una bossa de ràfia a l’interior de la qual hi havia vuit paquets, embolicats en cinta adhesiva, que ocultaven un total de vuit quilos de cocaïna. Una vegada intervinguda la droga, es va seguir la pista dels contenidors fins a Màlaga, on la resta de membres de l’organització va intentar sense èxit extreure la partida abans que els arrestessin.

Eludir la vigilància d’altres ports

Les indagacions dels agents han permès conèixer que l’organització estava intentant obrir una nova via d’entrada de cocaïna al nostre país, davant de la pressió policial que es duu a terme en punts tradicionals d’arribada de droga com el portd’Algesires  o el de València. Per a això,havien contactat des de finals del 2018 amb treballadors del port de Màlaga, alguns d’ells molt “significats”, que s’havien mostrat disposats a col·laborar. Alguns d’aquests treballadors serien estibadors, amb accés directe als contenidors.

Notícies relacionades

En aquest sentit, les fonts policials assenyalen quel’organització estava perfectament estructurada per dur a terme totes les tasques necessàries. Així, es va localitzar l’encarregat de proporcionar i donar sortida, a través dels seus associats al Brasil, a la cocaïna que seria introduïda al contenidor amb destinació a Espanya. També es va poder identificar una persona que actuava d’enllaç amb la resta d’investigats i la seva persona de confiança. Un dels treballadors del port malagueny, ara detingut, exercia un paper rellevant perquè era qui presumptament facilitava la infraestructura necessària a l’esmentada instal·lació per dur a terme l’extracció de la droga del contenidor contaminat. Finalment es va poder identificar també diversos treballadors que gràcies a les tasques que realitzaven podien moure’s amb llibertat per tot el recinte portuari, inclosa la zona on s’ubiquen i disposen els contenidors. La Policia ha destacat les extremes mesures de seguretat fetes servir per alguns investigats per protegir la seva activitat i fins i tot les seves comunicacions, que estaven encriptades.

Plantació de marihuana

La investigació va determinar que un dels implicats es dedicava també al cultiu de marihuana per a la seva posterior venda i distribució, i que fins i tot havia instal·lat una plantació en una zona rural propera a la localitat de Cártama (Màlaga). La droga era enviada a Europa, via França, en un camió amb matrícula alemanya i camuflada entre diversos estris. Per evitar perjudicar la investigació sobre el tràfic de cocaïna, els agents espanyols van contactar amb la Gendarmeria francesa perquè fossin ells qui interceptessin el vehicle, a l’interior del qual es van localitzar 37 quilos de droga.