Només 14 víctimes acceptades

El Ministeri de l'Interior denega el 82% de les sol·licituds d'ajuda d'afectats pel 17A

L'organització de professionals ha demandat nous processos de valoració de les lesions psicològiques i del reconeixement com a víctimes

zentauroepp49278765 primer pla de la presidenta de la unitat d atenci  i valorac190731165616

zentauroepp49278765 primer pla de la presidenta de la unitat d atenci i valorac190731165616 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT) ha denunciat que un 82% de les sol·licituds de reconeixement com a afectats pels atemptats del 17 i el 18 d’agost del 2017 a Catalunya, majoritàriament per atenció psicològica, han sigut denegades pel Ministeri de l’Interior.

L’entitat ha criticat que les denegacions "sovint es fonamenten en arguments que no són coherents amb els criteris clínics i mereixen una reflexió profunda per part de les administracions corresponents".

La UAVAT es va constituir arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) i està composta per psicòlegs clínics, forenses, psiquiatres i professionals experts en l’atenció a víctimes d’accions terroristes i grans catàstrofes, en col·laboració amb institucions i organitzacions com l’Asociación 11M d’afectats pel terrorisme.

Sol·licituds sense resposta

L’Ajuntament de Barcelona i la UAVAT han valorat aquest dimecres el conveni que ha permès atendre un total de 210 persones afectades pels atemptats, de les quals 117 van fer un total de 208 sol·licituds davant el Ministeri de l’Interior per demanar assistència psicològica, el reconeixement de víctima o altres ajuts específics.

La UAVAT té coneixement que dels 117 sol·licitants, 77 ja han rebut una resposta: 14 (13 amb ferides físiques i un amb psicològiques) han sigut reconeguts com a víctimes del terrorisme i han rebut una proposta d’indemnització, mentre que les sol·licituds dels 63 restants (tots afectats psicològicament) han sigut denegades, que representen un 82% del total; la resta, fins als 117, encara no han rebut cap resposta.

Els motius de les denegacions es fonamenten en arguments com ara la presentació de les sol·licituds fora de termini, el fet de no constar en les llistes de ferits facilitades per la Generalitat, no acreditar-se el nexe causal entre les ferides i l’atemptat i no ser en la trajectòria de la furgoneta.

Procés restrictiu

Preguntada sobre els motius dels criteris restrictius per reconèixer els afectats, la directora de la UAVAT, Sara Bosch, ha descartat la qüestió política i ha assenyalat que "les víctimes costen diners".

Bosch ha lamentat que en els últims anys l’acreditació com a víctima del terrorisme per lesions psicològiques s’ha tornat més complicada i que en atemptats passats, com els d’ETA, només es requeria que l’afectat hagués rebut assistència mèdica durant l’any posterior.

Més enllà d’aquestes sol·licituds, la UAVAT ha atès76 persones que han exercit el seu dret d’acusació particular en el procés penal, un procediment pel qual també podrien aconseguir el reconeixement de víctima.

Requisits de la víctima

Aquests afectats han passat una valoració de lesions per part de forenses del Ministeri de Justícia i en el 35 % dels casos que coneix la UAVAT les conclusions dels forenses no coincideixen amb les fetes pel Ministeri de l’Interior.

Notícies relacionades

"Aquest fet ratifica la necessitat que hi hagi una reflexió sobre els criteris que es demanen a una víctima per ser reconeguda com a afectada per patir lesions psicològiques", ha assenyalat Bosch.

"Arriba un moment en el qual un es planteja fins a quin punt l’empatia i solidaritat que ens han venut algunes administracions són reals", ha denunciat l’assessor de la UAVAT Robert Manrique, que ha criticat algunes "denegacions surrealistes que no s’entenen ni a nivell clínic ni humà".