HOMENATGE

Barcelona inaugura el memorial en record de les víctimes de l'atemptat de la Rambla

Els familiars han criticat en l'acte la falta d'acompanyament de les autoritats en aquests últims temps

20190304 427804 victimasramblae 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Alba Jaumandreu

Un any i sis mesos després, autoritats i familiars han inaugurat aquest dilluns al matí a la Rambla de Barcelona la inscripció en record de les víctimes dels atemptats del 17 d’agost del 2017, en què van morir 16 persones, 14 d’elles al popular passeig barceloní, una altra a la zona universitària i una altra a Cambrils. També hi va haver més d’un centenar de ferits. Durant la inauguració, les famílies de les víctimes han carregat contra la majoria de polítics per la seva falta d’acompanyament. 

Al memorial, que ocupa 12 metres i està situat a prop del mosaic de Miró, es pot llegir: 'Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau', una frase escrita originàriament en àrab i que també es podrà llegir en català, castellà i anglès. L’esmentat missatge acompanya el dibuix de Barcelona de l’artista Frederic Amat i la data i hora exacta dels fets: '17.08.2017. 16.50 h”. 

Mireia Martínez, germana del Xavi, el nen de Rubí que va perdre la vida en l’atemptat, ha recordat una per una les víctimes i les seves nacionalitats, i també ha dedicat unes paraules al seu petit germà: "El meu petit príncep, amb el seu somriure tímid. Et recordem". A més, ha fet una crítica a les autoritats per la seva falta d’acompanyament, afecte i empatia amb les famílies. Martínez sí que ha tingut unes paraules amables amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Gràcies, Ada, pel teu acompanyament i recolzament personal".

Ada Colau al costat de Mireia Martínez en la inauguració de la inscripció memorial en record de les víctimes de l’atemptat de la Rambla / Silvia Cortada

A part de Colau, a l’acte hi han assistit la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i el conseller d’Interior, Miquel Buch. També hi han estat presents metges dels hospitals que el 17-A van atendre les víctimes i representants de tots els cossos de seguretat i serveis d’emergència que hi van ser.  

"Vull explicar a la meva filla petita, quan sigui més gran, el que li va passar de veritat al seu germà. Necessitem saber la veritat", ha parafrasejat Martínez les paraules del seu pare. La germana del Xavi també ha volgut recordar i homenatjar els policies i professionals sanitaris i les persones que es van jugar la vida als carrers, i ha agraït tots els actes de solidaritat dels ciutadans. 

Notícies relacionades

Durant l’acte, en el qual no hi ha hagut intervencions polítiques, l’actor Fèlix Pons ha recitat un poema de Federico García Lorca dedicat a la Rambla que l’autor andalús va declamar al Teatre Principal el 1935. Lorca va ser assassinat mig any després, la nit del 17 al 18 d’agost de 1936, just 81 anys abans del terrible succés a Barcelona. 

"La calle más alegre del mundo, la calle donde viven juntas a la vez las cuatro estaciones del año, la única calle de la tierra que yo desearía que no se acabara nunca, rica en sonidos, abundante de brisas, hermosa de encuentros, antigua de sangre: Rambla de Barcelona".

 El poema de Lorca. 'A las floristas de La Rambla de Barcelona' 

Esta noche, mi hija más pequeña y querida, Rosita la soltera, señorita Rosita, doña Rosita, sobre el mármol y entre cipreses doña Rosa, ha querido trabajar para las simpáticas floristas de la Rambla, y soy yo quien tiene el honor de dedicar la fiesta a estas mujeres de risa franca y manos mojadas, donde tiembla de cuando en cuando el diminuto rubí causado por la espina.