INVESTIGACIÓ JUDICIAL

A judici els dos acusats de l'incendi d'Horta de Sant Joan 10 anys després

L'Audiència de Barcelona haurà de fixar la data per celebrar la vista amb un jurat popular

El jutge destaca que els imputats sabien el "greu perill" que es generava contra la vida de les persones

zentauroepp48937099 horta de sant joan  terra alta   4 07 2019  incendio 2009  f190711193634

zentauroepp48937099 horta de sant joan terra alta 4 07 2019 incendio 2009 f190711193634

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Gandesa que ha investigat l’incendi d’Horta de Sant Joan del 2009 que va arrasar 1.000 hectàrees ha decretat l’obertura del judici contra Juan Antonio Paz i Lorenzo Ferrer, acusats d’un delicte d’incendi forestal en concurs amb cinc d’homicidi (van morir cinc bombers del GRAF de Lleida) per imprudència greu i un delicte de lesions imprudents. La causa es remetrà a l’Audiència de Tarragona perquè assenyali la data de la vista, que se celebrarà amb un jurat popular.

La fiscalia reclama per a cadascun dels imputats 19 anys de presó. Amb la pena de presó, se’ls reclama indemnitzacions que ascendeixen a més de 8,2 milions d’euros, suma que cobreix tant el destinat a les famílies dels cinc bombers morts, com els danys a les propietats causats per la flames, els recursos humans destinats a l’extinció del foc i el perjudici per l’impacte mediambiental. El jutge ha requerit als dos acusats que dipositin una fiança per aquesta quantitat, alhora que ratifica la seva llibertat. Només van estar uns dies a la presó. Van abandonar el centre després de dipositar una fiança de 6.000 euros.

Una tarda de finals de juliol del 2009 Paz i Ferrer, dos antics aspirants a bomber, van fer un foc enmig d’una zona boscosa del parc natural dels Ports. Era plena canícula estival. Al seu dia van declarar que no van valorar el perill que la foguera podia portar i que en cap moment els va moure una voluntat piròmana. No obstant, quan van ser detinguts, mesos més tard, els Mossos van trobar almenys 15 fotografies en què els acusats apareixen retratats, amb aparença de poca preocupació, davant d’una columna de fum. Cinc bombers d’una unitat d’elit van morir al quedar acorralats mirant d’apagar el foc. Un sisè bomber va patir ferides de gravetat.

Els indicis

Notícies relacionades

El jutge afirma en la seva resolució d’obertura de judici oral que "del conjunt" de la instrucció de la causa es desprèn que existeixen "indicis racionals" que el foc no només va ser provocat pels dos investigats, sinó que "a més es va presentar dol" a l’esmentada acció, i que es "va tenir consciència del greu perill que generaria per a la vida i la integritat física de les persones", atenent que a la zona hi havia masies ocupades i que el lloc es trobava a poca distància de la localitat d’Horta de Sant Joan. El togat posa en relleu en la seva resolució les contradiccions dels sospitosos. Un va declarar que es va arribar a treure la samarreta que portava per auxiliar el seu company a apagar el petit foc que es va estendre a causa d’una "briseta endimoniada", mentre que l’altre imputat ho va negar. El magistrat considera important també les fotografies en les quals apareixen els encausats preparant els rostolls per calar foc i altres imatges en les quals se’ls veu "observant l’evolució de l’incendi".

L’Audiència de Tarragona va arxivar al seu dia la causa oberta també contra Carles Font, el màxim responsable de guàrdia en el desplegament dels bombers en l’incendi d’Horta de Sant Joan. El tribunal va considerar que les bases per inculpar Font, el Delta 0 durant els treballs d’extinció, no van resultar "prou acreditades”. D’una banda, perquè va ser possible ubicar on era el cap de guàrdia dels bombers, segons testimonis, tant en les hores prèvies com en el moment de l’“atrapament” mortal. D’altra banda, perquè es va considerar provat que aquest comandament no va ordenar un canvi d’estratègia en les tasques d’extinció de les flames.