INICIATIVA SOCIAL

La primera Escola de Cuidadors d'Espanya forma 1.105 persones en un any

El centre, creat per La Caixa, ensenya els familiars a cuidar-se d'un ésser estimat al final de la seva vida

A Catalunya moren cada any 63.000 persones i, d'aquestes, unes 20.200 necessiten cures pal·liatives

zentauroepp49211150 escuela cuidadores caixa190725150856

zentauroepp49211150 escuela cuidadores caixa190725150856 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Leonor García va caure en un "forat negre" quan la seva mare, de 91 anys, va començar a patir una "demència vascular avançada". "No sabia com tractar-la. Per a mi era una cosadesconeguda", relata aquesta dona, que, des de finals dels 80, està diagnosticada amb una malaltia neurològica. La seva pròpia malaltia es va barrejar amb la caiguda en picat de la seva mare. La Leonor és una de les 1.105 persones que, aquest últim any, han passat perl’Escola de Cuidadors de La Caixa, que informa, forma i acompanya els familiars que s’han de fer càrrec d’un ésser estimat que es troba al final de la seva vida, ja sigui per una qüestió d’edat o perquè pateix una malaltia terminal.

Però més enllà d’ampliar les competències del cuidador aquest espai pioner a Catalunya ubicat al número 4 del carrer del Berlinès, a Barcelona, aporta els valors essencials de la cura a través d’eines, tècniques i habilitats enfocades a realitzar una atenció d’excel·lència a les persones cuidades. L’Escola de Cuidadors ha sigut presentada aquest dijous als mitjans d’un comunicació per fer públic el balanç del seu primer any de funcionament. Durant aquest temps, ha realitzat 231 tallers per facilitar l’assistència als cuidadors i familiars. 

"El pitjor és la impotència: no saber què fer amb la persona que cuides. La meva mare ja no és la meva mare, sinó una altra persona. Però aquí he trobat grans professionals, gent jove que t’escolta. A més, he fet pinya amb dues persones més que, com jo, van als tallers", explica la Leonor. Ella ha assistit als sis tipus de tallers que imparteix l’Escola de Cuidadors: Confort emocional, Confort físic, Cuidar-se per cuidar, Art-teràpia, Bon tracte Parlem sobre el dol. 

Aquests tallers ofereixen consells per a l’atenció diària, eines per millorar la comunicació entre cuidador i malalt, estratègies per gestionar les emocions (com reduir l’estrès, l’angoixa i les pors), el coneixement del procés del dol i un espai de sensibilització amb enfocament comunitari.

Cures pal·liatives

A Catalunya moren anualment unes 63.000 persones i, d’aquestes, unes 20.200 necessiten cures pal·liatives. Això suposa l’existència de 30.500 cuidadors amb diferents nivells d’implicació i dedicació que necessiten acompanyament reforç.

Com ha explicat Marc Simón, subdirector general de la Fundació Bancària La Caixa, aquest espai s’ha creat en el marc del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de La Caixa. "Aquesta escola es va crear perquè sabem que, si un cuidador se sent bé amb si mateix, això repercuteix positivament en el malalt", ha dit, i ha destacat que l’objectiu d’aquesta iniciativa (que preveu expandir-se per tot Espanya) és la "transmissió dels valors socials de la cura".

Notícies relacionades

"Aquesta escola neix de les carències que existeixen a l’hora d’atendre a una persona al final de la seva vida", ha dit per la seva banda Gustavo Levit, director del centre. "És una escola dedicada alscuidadors informals que ensenya coses tan bàsiques com, per exemple, com moure un pacient, com no fer-li mal o com saber què és exactament el que aquesta persona necessita", ha explicat.

Segons dades del centre, el 85% de les cuidadores són dones, tenen una mitjana d’edat de 65 anys i solen ser filles i dones (tot i que majoritàriament filles) de la persona que cuiden.