Els metges de família s'oposen a l'anul·lació de l'impost de begudes ensucrades

Demanen generalitzar la taxa catalana, que ha anul·lat el TSJC, a tot el territori espanyol

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC) va demanar aquest dimarts que es mantinguil’impost  a les begudes ensucrades, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar recentment per un defecte de forma al reglament que va desplegar la taxa, que s’aplica des del maig del 2017. El Govern ha anunciat que recorrerà la sentència i que continuarà cobrant el tribut, tot i que ha admès dubtes entorn de com exigir-ne a les empreses el pagament.

Enmig d’aquest embolic judicial, una de les principals associacions de metgesd’atenció primària ha emès un comunicat en el qual sol·licita a la Generalitat que redacti un reglament que repari els defectes i continuï aplicant una taxa que, segons diferents estudis, ha reduït el consum. Així mateix, reclama que s’estengui a la resta d’Espanya, amb l’argument que les dades sobre la prevalença del’obesitat  i la diabetis són “alarmants”. De fet, la proporció de persones amb el primer problema s’ha duplicat en 20 anys, mentre que en la població infantil el percentatge d’obesitat és del 9,6%, un dels més grans d’Europa.

Canvis en la dieta

Segons la societat mèdica, entre els factors que més han influït en el creixement de les dues malalties es troben els canvis alimentaris i alt consum de refrescos amb un gran contingut en sucre. “La seva introducció en la dieta és un dels elements que més significativament ha contribuït a l’augment de la taxa d’obesitat, perquè una llauna conté al voltant de 35 grams de sucre i 140 calories”,explica Rodrigo Cordoba, especialista de l’associació.  

Notícies relacionades

A més s’ha constatat que les persones que consumeixen dues begudes ensucrades per dia tenen el doble de risc de tenir síndrome metabòlica, augment de triglicèrids i disminució del colesterol ‘bo’.

L’increment de preu

La SemFYC calcula que un impost del 20% sobre el preu bàsic a Espanya podria reduir el consum de calories un 4,7%, que es traduiria en una pèrdua de pes corporal de 725 grams per any com a mitjana. L’impost català grava aquestes begudes amb 0,08 cèntims per litre o 0,12 en el cas de les que tenen més sucre.