50è ANIVERSARI

Els EUA, de costa a costa, s'aboquen a la celebració de la fita de l'arribada de l'home a la Lluna

Conferències, festivals, exposicions i projeccions s'estenen per tot el país

El vicepresident Pence marcarà l'aniversari al Centre Espacial Kennedy a Florida

nasa moon 30846-cc1bd

nasa moon 30846-cc1bd / Anonymous (AP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La psicòloga Johanna Peetz afirma que la celebraciód’aniversaris, especialment en dates rodones, crea una sensació de“nou començament”,de “possibilitat”. El viatge en el camí de la memòria i la identitat personal és especialment marcat per als qui van viure personalment l’esdeveniment original, però, també, segons una altra psicòloga, Anne Wilson, contribueix a reforçar en tota la comunitat la“identitat col·lectiva”o elements com l’“orgull nacional”.Aquestes reflexions que les professionals feien fa uns dies a Space.com cobren forma aquest dissabte alsEstats Units, on no hi ha pràcticament cap ciutat que no estigui abocada aquests dies a rememorar i celebrar la fita de l’arribada de l’home a la Lluna.

Divendres, en la vigília de l’aniversari, el president nord-americà, Donald Trump, ha rebut alDespatx Oval Buzz Aldrin Neil Collins i les seves famílies i els fills de Neil Armstrongmort el 2012. Segons un tuit d’Aldrin, ha sigut una reunió "excel·lent", en la qual han abordat "el futur dels EUA a l’espai, maneres de bregar amb els reptes espacials i la necessitat de continuar explorant més enllà de l’horitzó". I Trump, que ha defensat la seva aposta per crear una branca espacial dins de les Forces Armades, ha aprofitat l’ocasió per enviar també un missatge optimista que "¡la NASA ha tornat!" i, en el seu personal i col·loquial estil, assegurar que "ara fem que la utilitzin els rics i paguin lloguer". 

El tancament del tuit d’Aldrin, en el qual ha afegit a l’eslògan de Trump "mantinguem Amèrica gran" l’afegitó "a l’espai", ha provocat immediatament reaccions trobades, però la celebració de la fita difícilment quedarà enterbolida per la possible politització. I és que la conquesta de la Lluna té un lloc especial en el sentiment col·lectiu. 

Nuclear en les celebracions de la fita als EUA és el Centre Espacial Johnson a Houston, on la sala de control de la missió Apollo 11 ha sigut recentment reoberta al públic després d’una meticulosa restauració. Però l’autèntic epicentre d’aquestes celebracions de la NASA és el Centre Espacial Kennedy a FloridaCentre Espacial KennedyFlorida, on aquest dissabte acudirà com a representant del Govern de Trump el vicepresident Mike Pence.

De costa a costa

Les festes, conferències, festivals de ciència i exposicions, no obstant, s’estenen de costa a costa. A la capital, Washington DC, durant aquesta setmana, l’obelisc del monument nacional s’ha estat transformant gràcies a una espectacular projecció al 'Saturn V' i en aquest mateix enclavament, al Mall, culminen cinc dies de 'Go for the moon', un festival organitzat en col·laboració amb la NASA per la institució Smithsonian i el Museu de l’Aire i l’Espai, al qual també ha tornat restaurat el vestit original que va vestir Neil Armstrong en el seu passeig lunar. Un concert de l’Orquestra Nacional Simfònica i convidats estrella al Centre Kennedy té les entrades esgotades des de fa temps.

Notícies relacionades

A Nova York, mentrestant, les mirades es dividiran aquest dissabte entre Sotheby’s, on la subhasta de tres cintes de gravacions originals de la missió s’espera que superi el milió de dòlars, i Times Square. Un festival amb activitats per a tota la família apadrinat per la fundació de Buzz Aldrin transformarà durant 14 hores el cor turístic de Manhattan en la base Tranquility, enclavament de l’allunatge, i les pantalles gegants acolliran una projecció creada per l’artista britànica Helen Marshall que es veurà també a Londres i Singapur.

A partir d’ara, a més, els nord-americans poden comprar dos segells commemoratius fets pel Servei Postal, un amb la fotografia que Armstrong va fer d’Aldrin en el seu històric passeig i l’altre amb una imatge de la Lluna assenyalada amb un punt al lloc exacte on va allunar l’'Eagle'.

Temes:

Lluna NASA