30 maig 2020

Anar al contingut

IMMIGRACIÓ

El Govern reforçarà l'acollida de refugiats davant de la caiguda de les pasteres

El Consell de Ministres canvia la legislació a causa del possible col·lapse del sistema de sol·licitants d'asil

El Periódico

El Govern reforçarà l'acollida de refugiats davant de la caiguda de les pasteres

Miguel Paquet

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres reforçar la capacitat del sistema d’acollida dels sol·licitants i beneficiaris d’asil i refugi (evitant així el seu col·lapse), gràcies que les arribades de persones en situació irregular han descendit de manera "significativa" des de començaments d’any. Així, ha donat llum verda al fet que els recursos destinats inicialment a atendre les arribades a costes puguin dedicar-se també a persones que demanen protecció internacional.

En concret, el Govern va acordar modificar el reial decret 441/07 que estableix les bases reguladores de la concessió directa de subvencions per ajudar en actuacions d’atenció humanitària de necessitats bàsiques a persones immigrants per tal d’ampliar l’objecte a l’atenció humanitària dels sol·licitants i beneficiaris de protecció internacional.

Tal com ha explicat la portaveu del Govern en funcions, Isabel Celaá, es pretén "aconseguir una ampliació dels receptors", tenint en compte que des de l’any 2014 s’ha produït un fort increment del nombre de peticions d’asil i les que tenim registrades més de 56.000, una xifra que ja supera la de tot el 2018.

Més ajuts

Segons ha necessitat Celaá, amb els fons actuals es podria atendre uns 30.000 sol·licitants i, per això, "es fa necessari incrementar la quantia dels ajuts". Així mateix, ha precisat que aquest augment pot realitzar-se per la "significativa" baixada del nombre d’arribades de persones en situació irregular a Espanya aquest 2019.

"El sistema d’atenció humanitària per a arribades a costes no està en plena ocupació, així que hem d’utilitzar part d’aquest servei per atendre també aquestes persones que venen a la recerca d’asil," ha assenyalat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Fins al 15 de juliol, s’han registrat un total d’11.706 arribades irregulars en pastera, la qual cosa suposa un 30,6% menys respecte al mateix període de l’any passat, quan es van comptabilitzar 16.875 entrades irregulars.

Així doncs, els recursos destinats inicialment a atendre les arribades a costes podran dedicar-se, també quan sigui necessari, a l’atenció de sol·licitants i beneficiaris de protecció internacional. Una atenció que continuarà sent prestada per organitzacions especialitzades en matèria de refugi i asil.

Conforme a la normativa espanyola i europea, tant els sol·licitants com els beneficiaris de protecció internacional que es trobin en situació de vulnerabilitat han de ser atesos i acollits de manera digna, i s’han de cobrir les seves necessitats bàsiques.