POLÈMICA AL PIRINEU

Aragó demana a Catalunya que es faci càrrec de l'os Goiat

Insta per carta el Govern a prendre mesures per solucionar "el problema" de l'animal de "conflictiu historial"

h 3409336

h 3409336 / Agents Rurals

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern d’Aragó no vol saber res de l’os Goiat i ha demanat a Catalunya que es faci càrrec de l’animal. El conseller aragonès de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat, Joaquín Olona, ha remès una carta al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, en la qual expressa el malestar existent al territori aragonès per la presència de Goiat.

"Com és sabut, Goiat és un os considerat reiteradament depredador i el precedeix un conflictiu historial. La seva presència alPirineu és conseqüència del programa de reintroducció gestionada per la Generalitat, fruit de decisions polítiques que respectem però que no compartim", ha asseverat Olona.

Per això, "atenent les esmentades circumstàncies, així com el fet de tractar-se d’un programa de reintroducció en què no participem ni col·laborem, considero que han de ser les autoritats catalanes les qui es facin càrrec de l’os Goiat, prenent les mesures pertinents que resolguin el problema suscitat amb la màxima urgència possible".

Pla de reintroducció qüestionat

Així mateix, a la carta Olona reitera els motius del seu rebuig de l’os: "El nostre rebuig i oposició es basa en el fet que, sota les circumstàncies actuals, els programes de reintroducció, segons el nostre parer, no acrediten ni garanteixen que el benefici net derivat de la reintroducció d’ossos forans compensin els desproporcionats costos socials i econòmics que els esmentats programes provoquen a l’Aragó".

El conseller ha advertit que el compromís d’Aragó amb la política de reintroducció d’ossos al qual es refereix la Fundació Os Bru és, únicament, una carta firmada per un director general de l’any 2013. "Ni el conseller ni després el Consell de Govern han aprovat durant les dues últimes legislatures cap conveni marc ni protocol de col·laboració i, per tant, les seves afirmacions no tenen validesa legal", ha sentenciat.

Notícies relacionades

Olona conclou la seva carta afirmant que "les posicions polítiques expressades per un director general del govern anterior no comprometen de cap manera l’actual en funcions, deixant clar que el Govern d’Aragó compleix amb totes les seves obligacions en matèria de protecció".

Aragó no és l’únic territori que ha expressat el seu malestar amb el polèmic os Goiat. Fa un any, la Vall d’Aran va demanar el trasllat de l’os a una altra zona després dels seus continus atacs als ramats.