Epidèmia Ebola: més de 700 nens i nenes han contret la malaltia

ch1311973

ch1311973

2
Es llegeix en minuts
MIREIA RECASENS. SAVE THE CHILDREN

Una emergència de salut pública internacional. Així ha declarat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el brot d’Ebola a la República Democràtica del Congo que ha estat afectant el país durant gairebé un any.

Més de 700 nens i nenes ja han contret la malaltia i centenars han mort. Un 40% d’aquests nens tenen menys de cinc anys. El virus de l’Ebola és transmès a l’ésser humà per animals salvatges i es propaga per transmissió de persona a persona i la seva taxa de mortalitat és alta: actualment, del voltant del 67%, molt superior al brot de 2014/2015 a l’Àfrica occidental. 

Aquest brot d’Ebola, el desè a la República Democràtica del Congo, s’està propagant cap a Uganda. A mitjans de juny, el Ministeri de Salut ugandès va declarar el sisè cas d’Ebola. El primer cas va ser el d’un nen de cinc anys que va ingressar en un hospital tot just arribar de la República Democràtica del Congo. El petit va donar positiu pel virus i va morir poc després. Actualment, s’està donant seguiment a 90 contactes i hi ha quatre casos més sospitosos de patir l’Ebola a Uganda. En aquest país, Save the Children ha treballat amb les comunitats locals i les autoritats per ajudar a mitigar la propagació del brot. Més de 1.000 professionals de la salut, persones voluntàries, mestres, equips de salut dels poblets i personal de laboratori han sigut capacitats per prevenir els casos i respondre-hi. Així mateix, també hem distribuït materials de prevenció en instal·lacions de salut, encreuaments fronterers i instal·lacions de rentat de mans, molt importants per reduir el risc de contaminació.

Frenar la propagació és clau

Notícies relacionades

De fet, frenar la propagació del virus és clau per acabar amb aquesta epidèmia que està devastant comunitats a l’est de la República Democràtica del Congo. Per això, la comunitat internacional ha d’ampliar urgentment la seva resposta i recolzament als països afectats. Des de Save the Children, difonent informació sobre com conèixer els símptomes i com evitar que la malaltia es propagui. A més, proporcionem equips de control de prevenció d’infeccions als treballadors i treballadores de salut i els formem, duem a terme triatges a les entrades dels hospitals i centres de salut per garantir que totes les persones amb símptomes d’Ebola estiguin aïllades. També treballem amb els líders comunitaris i experts en salut per fer vigilància i rastreig de contactes.

Però treballar a l’est de la República Democràtica del Congo no és fàcil. Un dels problemes amb què es troben els treballadors humanitaris és que hi ha més de 100 grups armats operant en aquesta zona on el conflicte i la inseguretat dificulten la resposta humanitària contra el virus de l’Ebola. Ja s’han registrat gairebé 200 atacs contra professionals de la salut.