Sant Fermí

Una agressió sexual desfà la unitat dels partits a l'Ajuntament de Pamplona

Els grups no consensuen un text únic de condemna

GRAF4408. PAMPLONA (NAVARRA), 14/07/2019. Miles de personas han despedido desde la Plaza del Ayuntamiento de Pamplona los Sanfermines de 2019, con velas encendidas y entonando el tradicional Pobre de mí, con el que han expresado su pesar por el final de las fiestas celebradas en la capital navarra desde el pasado 6 de julio. EFE/Jesús Diges.

GRAF4408. PAMPLONA (NAVARRA), 14/07/2019. Miles de personas han despedido desde la Plaza del Ayuntamiento de Pamplona los Sanfermines de 2019, con velas encendidas y entonando el tradicional Pobre de mí, con el que han expresado su pesar por el final de las fiestas celebradas en la capital navarra desde el pasado 6 de julio. EFE/Jesús Diges. / Jesus Diges (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’Ajuntament de Pamplona ha manifestat la seva condemna davant d’una "possible agressió sexual" denunciada durant aquests Sanfermines i que hauria tingut lloc la nit del 6 al 7 de juliol, segons ha informat aquest diumenge el consistori.

Malgrat el rebuig unànime d’aquesta agressió, els grups no han consensuat un únic text de condemna i han aprovat dues declaracions, una amb el vot en contra d’EH Bildu i una altra amb el vot en contra de Navarra Suma.

En els dos textos es rebutja i/o condemna la presumpta agressió i es mostra suport i solidaritat amb la víctima, que, segons apunten, ha denunciat una agressió sexual la matinada del 6 al 7 de juliol.

Declaració sense EH Bildu

En l’aprovada amb el recolzament de Navarra Suma, PSN i Geroa Bai i en contra d’EH Bildu, es recull la "condemna absoluta davant de qualsevol agressió, violència o actitud sexista que es produeixi en la nostra societat, i manté el seu compromís amb l’erradicació d’aquestes pràctiques, així com amb la millora de la seguretat de les dones, perquè puguin exercir els seus drets en plena llibertat".

A més, reitera el seu “compromís per eliminar les agressions sexistes, establint un marc d’actuació comú i compartit, responent de forma coordinada i coherent davant de la denúncia quan passen aquest tipus d’agressions sexistes".

Així mateix, recull que l’ajuntament "continuarà treballant per tenir unes festes lliures d’agressions sexistes, basades en la igualtat, respecte i llibertat" i s’insta la ciutadania a "continuar mostrant una actitud activa davant les agressions sexistes".

De la mateixa manera, aposta per treballar enèrgicament per la consecució de la igualtat real entre dones i homes en la nostra societat i recolza els col·lectius feministes que, "de forma activa i reivindicativa, treballen per erradicar les agressions sexistes en tota mena de contextos".

Text sense Navarra Suma

En l’altra declaració, aprovada, amb el vot en contra de Navarra Suma, en compliment del protocol municipal, l’ajuntament es reafirma en el seu rebuig i/o condemna a qualsevol tipus d’agressió, violència o actitud sexista i es compromet "a treballar per eliminar les agressions sexistes, millorar la seguretat i garantir el ple exercici de la llibertat de les dones en tota mena d’entorns".

Notícies relacionades

També insta "a canviar el model cultural en el qual es protegeix l’agressor i es culpabilitza les dones i reclamar als homes un compromís actiu per acabar amb tots els tipus d’agressions i violències que pateixen les dones i per treballar en la consecució de la igualtat real" i convida "la ciutadania a ser activa davant la violència i les agressions sexistes".

Finalment, reitera "el ferm compromís amb la lluita contra les agressions sexistes" i aposta "per una ciutat lliure per a les dones i que s’hi pugui viure en llibertat" i fa una crida "a la responsabilitat i a la prudència en el tractament informatiu".